Újra kinyit az OSZK

Örömhírt jelentett be az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK): 2020. június 16-ától – a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett – újra fogadja olvasóit a legnagyobb magyar közgyűjtemény. A bibliotéka általános olvasóterme és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár további intézkedésig keddtől péntekig 10 és 17 óra között látogatható.

Kép forrása

A járványhelyzet lecsengésével a kutatók, látogatók legnagyobb örömére ismét kinyit az OSZK, mely a járványügyi intézkedések miatt szigorított eljárás- és szabályrend betartásával látogatható.
Az OSZK ennek megfelelően a távolságtartási szabályok betartása érdekében ötven főben korlátozza a könyvtárban egyszerre fogadott olvasóink számát, valamint az általános olvasóteremben és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban egyéni olvasóhelyek is kialakításra kerültek, de általában az olvasói terek használatában is lesznek változások, melynek részleteiről a honlapon lehet tájékozódni. További látogatóvédelmi lépés, hogy a visszaadott raktári dokumentumok hetvenkét órás karanténba kerülnek, ez idő alatt azokat kiadni másnak nem lehet, valamint a főbejárathoz érintésmentes kézfertőtlenítő automaták kerültek kihelyezésre. 
Az épületben való tartózkodás teljes időtartama alatt ajánlottá, az olvasói terekben pedig kötelezővé tették a maszk használatát. 
A létszámkorlátozásra tekintettel előzetes helyfoglalásra is lehetőség nyílt, ezzel biztosítva a helyet a konkrét időpontra (akár távolról, akár más városból) érkező olvasók számára. Az OSZK kérése, hogy az olvasók foglalásukat a tervezett látogatást megelőző napon, e-mailben jelezzék az inform@oszk.hu, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár esetében pedig a kszk@oszk.hu címen.