Irodalom a neten

Hatvan év legfontosabb szépirodalmi műveit és eseményeit ismertető weboldalt készít a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) kutatócsoportja. Az 1956 és 2016 közötti időszak kortárs magyar irodalmát feldolgozó munkát hétfőn mutatták be a Pesti Vigadóban.

Kép forrása

Falusi Márton, a szerkesztőbizottság vezetője elmondta, hogy a Magyar irodalmi művek és események 1956-2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza majd fel a magyar irodalom hatvan évét.
Jelenleg a kutatás első évében készült több mint 220 szócikket érhetik el az érdeklődők. 
A lexikon azonban nem alkotó-, hanem műközpontú és horizontális megközelítésben, évről évre haladva, számos kereszthivatkozással tartalmazza az 1956 és 2016 között kiadott legfontosabb magyar szépirodalmi műveket, valamint az irodalmi gondolkodást meghatározó eseményeket.
Az érdeklődők a szócikkek között műfajok, szerzők, kiadók és szócikk írók alapján is keresgélhetnek. A világos, jól követhető és rövid elemzések az irodalomtörténet korszerű módszereiből kiindulva, ismeretterjesztő céllal hívják föl az érdeklődők figyelmét a kortárs magyar irodalom jelentős teljesítményeire.
Falusi úgy fogalmazott, hogy a nagyszabású vállalkozás irodalmi és művelődéstörténeti szempontból is hiánypótló. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hozzá tette, hogy a lexikon célja a kortárs magyar irodalom értékeinek bemutatása, népszerűsítése. Elmondta, hogy az ingyenesen elérhető és folyamatosan frissülő honlap mellett az MMA MMKI nyomtatott formátumú lexikonban is közzé fogja tenni a kutatás eredményeit.
Pécsi Györgyi főszerkesztő egyebek mellett azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy az alkotók olyan válogatást hoztak létre, amelynek a határon túli alkotások integráns részei, céljuk volt, hogy ne olyan kézikönyvet hozzanak létre, amelyet csak a szakemberek használnak.