Történelmi műkincs

A budapesti Szépművészeti Múzeum és a magyar kulturális közjavak gyűjteménye egészen páratlan műkinccsel gazdagodott, miután az intézet a magyar kormány segítségével megvásárolta Anthonis van Dyck flamand származású festő Stuart Mária Henrietta hercegnőről készült képét a Christie’s aukciósház egy tavaly évvégi árverésén, olvashatjuk többek közt a SzépMű honlapján. A kép és az esemény grandiózusságát jól jelzi, hogy a Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása volt ez. 

Kép forrása

Anthonis van Dyck Antwerpenben született 1599-ben, és csakhamar megcsillogtatta tehetségét, amelynek köszönhetően mindössze tizenöt évesen már elismert művésznek számított a környéken. Pár évvel később, Peter Paul Rubens már állítólag a „legjobb emberének” nevezte őt, amikor a műhelyében dolgozott. Van Dyck végül Angliában, I. Jakab, majd I. Károly udvarában kötött ki, ahol is udvari portréfestőként kereste kenyerét. Művészetét és nagylábú életstílusát, valamint patrónusai felé mutatott nyájas modorát csakhamar megszerették a legfelsőbb körökben is, így van Dyck nem volt híján a megrendeléseknek. Későbbi stílusára Rubens mellett Tiziano munkássága is nagy hatást gyakorolt. A tizenhetedik században kimondottan nagy divatnak számított a portréfestészet, Anthonis van Dyck pedig remekül érvényesítette magát és tehetségét ebben a környezetben. I. Károly angol király nagyjából százhatvan centiméteres magassága feladta a leckét a kor portréfestőinek, ám a flamand mester olyan sikeresen tudta Károlyt előkelőségében és délcegségében ábrázolni alacsony termete ellenére is, hogy azután a királyi család szinte elsőszámú portréfestőjévé lépett elő. Így készülhetett el a fentebb említett mű is, I. Károly legidősebb lányáról, Stuárt Mária Henrietta hercegnőről, amit most már Budapesten is megtekinthet a nagyérdemű. 
A kép múlt heti bemutatásán beszédet mondott Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, valamint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Utóbbi kiemelte, azért is rendkívüli esemény ez a SzépMű számára, mert ilyen kaliberű műtárgy manapság már rendkívül ritkán kerül a piacra, ugyanis ezeket többnyire már múzeumok őrzik világszerte. Az éppen kilenc éves hercegnőt az esküvőjén ábrázoló portré 2.1 milliárd forintért került az intézmény birtokába, és egy külön erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon lehet majd először megtekinteni. A Stuart Mária kép mellett a kiállításon lesz másik van Dyck kép is, igaz a művész korai időszakából, valamint válogatott portrék a királyi gyerekekről. Páratlan kinccsel gazdagodott tehát a Szépművészeti Múzeum, de talán mondhatjuk, hogy az egész ország is. És hogy miért éri még meg felkeresni a kiállítást? Mert ha már úgyis ottvagyunk, akkor akár a Múzeum nagyszerű könyvtárát is útba ejthetjük, ahol több mint huszonötezer tétel vár mindenkit a kézikönyvtár részen, valamint több mint negyedmillió könyv és folyóirat a könyvtár állományában, tele különleges és ritka kiadványokkal. Mondani sem kell, ezek között mindenki találhat olyat, ami rendkívül nagy értékkel bírhat a számára.