Archív cikkek 2014 Február (12)

2014. február 17., hétfő

Elhúnyt Gyarmati Fanni

A Magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztozik a gyászban, melyet Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak az elvesztése jelent.

2014. február 17., hétfő

Nakatonbecu nem szemetel

Hogy a japánok másképp gondolkoznak, mint mi európaiak, azt eddig is tudtuk. Ám, hogy pontosan miben áll a japán másféleség, azt nagyon nehéz megragadni. Most azonban olyan hírt kürtöltek világgá a hírügynökségek, amelyben tetten érhető a japán észjárás furcsasága.

2014. február 14., péntek

Könyvtár a telefonfülkében

A Mlada fronta Dnes (MfD) című cseh napilap arról számolt be a közelmúltba, hogy Monika Serbusovát és Pavel Zeleznyt a prágai utcákról is eltűnő öreg telefonfülkék iránti nosztalgia indította arra, hogy új funkciót keressen az öreg kabinoknak. A páros szponzorok és kiselejtezett telefonfülkék után kezdett kutatni az apró könyvtárak megvalósítása érdekében.

2014. február 14., péntek

Harry Potter és a kínai cserediák

Kínában roppant népszerűségnek örvend J. K. Rowling nagyszabású regénysorozata, a Harry Potter. Nem meglepő módon, néhány helyi szerző úgy gondolta, kihasználja a népszerűség hullámait és kiegészíti az eredetileg hétkötetes történetet néhány újabb történettel. Egy kínai blogger összegyűjtötte, és megjegyzésekkel látta el a legújabb kínai Potter-történeteket:

2014. február 14., péntek

Könyvtárak, megyék, pontok

– Mi lesz a Kello-pontokkal? – Hogyan képzelitek ezeket a pontokat? – Tényleg lesz nálunk is Kello-pont? – hangzott a vissza-visszatérő kérdés azon a beszélgetésen, amelyet a megyei könyvtári vezetők számára szervezett a Könyvtárellátó Nonprofit Társaság a Kódex könyváruházban. Hogy egészen szabatos legyek, a Kello-pontokra vonatkozó kérdések inkább a találkozó kötetlenebb felében merültek föl, mégis nyilvánvaló volt, hogy a megyei könyvtárosokat ez a kérdés foglalkoztatja leginkább.