2021 Libri irodalmi díjasai

Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye kapta a Libri irodalmi díjat, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig ismét Grecsó Krisztián kapta, melyet ezúttal a Magamról többet című verseskötetével érdemelt ki.

Kép forrása

A Libri irodalmi díjakat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díjak az előző év legjobb szépirodalmi könyveit helyezik előtérbe, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. 2021-ben a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül - áll a közleményben. 
A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, azok a magyar szerző magyarul írt szépirodalmi művei vehettek részt, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. 
A díjátadót hétfő este tartották a járványhelyzetre való tekintettel a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.
A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások. A közönségdíjra csaknem 21 ezren szavaztak - közölték.
A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.
Bereményi Géza díjaott művéről, a Magyar Copperfieldről így ír a kiadó: „Rengeteget vállal, és még többet teljesít: az 50-es és 60-as évek magyar történénelme alulnézetből, a szerző gyerek- és fiatalkorának perspektívájából elevenedik meg ennek az önéletrajzi regénynek a lapjain. A könyv szintetizálja Bereményi Géza, a Kádár-korszak egyik leghitelesebb krónikásának korábbi filmjeit, dalszövegeit és szépirodalmi műveit, keretbe és kontextusba helyezi ezeket, miközben humorral és utánozhatatlan éleslátással mutat rá a közemberek mindennapi életébe betolakodó politika visszásságaira.”
A 2020 után ismét közönségíjas Grecsó Krisztián Magamról többet című művét pedig eképp ajánlja: „Huszonöt évvel ezelőtt Grecsó Krisztián pályája versekkel indult, később azonban a próza felé fordult. Tavaly a szerző visszatért eredeti műfajához, hogy saját élményein alapuló, de az író-költő alakján messze túlmutató verseivel mindannyiunkról többet mondjon, ne csak magáról. A lírai én barangolása külső és belső tájakon a sorsából kivetett ember útkeresésének és az úton rá váró létkérdéseknek állít emléket. Megalkuvás nélküli vallomások, fájdalmas és örömteli fordulópontok mementói ezek a költemények.”