Augusztus végéig az összes iskolába megérkeznek a tankönyvek

Jövő szeptembertől a köznevelésben minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket – közölte Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában megtartott sajtótájékoztatón. A tankönyvek kiszállításának megkezdése alkalmával tartott rendezvényen elmondták, hogy a következő napokban összesen tizenhárommillió tankönyv és fejlesztő taneszköz fog megérkezni csaknem négyezer iskolába. 

Kép forrása

Ingyenes lesz minden tankönyv
Az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett: 2010 óta nagy átalakuláson esett át a magyar oktatási rendszer. Most már az állami tulajdonban lévő Kello az, amely kiszállítja határidőre és jól működően minden iskolába a tankönyveket, biztosítva azt, hogy minden diákhoz időben eljussanak a tankönyvek, munkafüzetek, atlaszok, és minden más, ami az iskolakezdéshez kell. 
Szintén változott a tankönyvek szerkesztése, készítése is, hiszen a tankönyvkiadás újra állami feladat lett. Rétvári Bence emlékeztetett arra is, hogy a tankönyvkiadás korban is állami feladat volt, de privatizálta az akkori Gyurcsány-kabinet, ami rögtön pár év alatt hetven százalékos tankönyvár növekedést is hozott maga után. Ezzel szemben jövő szeptembertől a köznevelésben, illetve a szakképzés rendszerében az elsőtől tizenkettedik osztályig minden diák ingyen kapja meg a tankönyveket, csökkentve ezzel is a családok terheit.
A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a kormány a tankönyvkiadás finanszírozását – gyártás, kiadás, fejlesztés, szállítás – is egyszerűsíti, és egyetlen költségvetés fejezeti sorra vonja össze, ami tizennégymilliárd forintos összevonást jelent 2020-tól.

Kép forrása

Ötszázezerrel több könyv
Az államtitkár kijelentette, mára már az is látszik, hogy szívesen használják az iskolák az állami fejlesztésű tankönyveket, mivel a tavalyinál ötszázezerrel több ilyen könyvet rendeltek. Hozzátette, hogy ezeket a tankönyveket pedagógusok fejlesztik és három éven keresztül ki is próbálják.
Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy jelenleg is több mint kilencszáz tankönyv fejlesztése folyik, amivel olyan területeket akarnak lefedni, ahol eddig nem állt rendelkezésre megfelelő tankönyv. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy a közeli jövőben mindenképpen megvizsgálja kormány, hogy a megfelelő minőség garantálása mellett hogyan lehet olcsóbbá tenni a tankönyvek előállítását.

Kép forrása

Kezdődik a kiszállítás
Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az állami kiadású tankönyvek példányszáma mintegy tizenkétmillió, míg a magánkiadóktól rendelt tankönyvek egymillió kilencszázezres példányszámban készültek el. Hozzátette, hogy a megrendelt könyvek július végéig meg is érkeztek a Kello raktáraiba, ahonnan most kezdődhet a kiszállításuk az iskolákhoz.
Az ügyvezető beszélt arról is: amellett, hogy ötszázezerrel több könyvet rendeltek, mindez mégis hétszázmillió forinttal kevesebbe került az államnak és a családoknak. A könyvek összesen tízmilliárd hatszázmillió forintos értéket képviselnek – fűzte hozzá Tőczik Zsolt.
A Kello vezetője kitért arra is, hogy naponta kétszáz-kétszázötven iskolát érnek el részben saját, részben a Magyar Posta szállítóeszközeinek segítségével. Hozzátette, hogy augusztus végéig az összes iskola számára befejezik a tankönyvszállítást.