Vitorla a zsebben

MEGJELENT: 2017. október 9. | SZERZŐ: Rácz

A japánok szerint a pénz vitorla a zsebben. Nagyszerű eszköz, olyasvalami, aminek segítségével oda hajózhatunk, ahová csak akarunk. Nekünk, európaiaknak, különösen nekünk, magyaroknak nagy csokor előítéletünk van a pénzzel kapcsolatban. Sokan félnek tőle, sokan átkozzák, még többen értetlenül szemlélik rejtelmes útjait, miközben meglehet, elég lenne érteni hozzá. Ahogy a vitorlák kezeléséhez is kell egy vitorlamester könnyen lehet, hogy a pénzhez is kell némi tudás. S mindjárt vitorlává válik zsebünkben.

Kép forrása

A pénz és a hétköznapok
Talán efféle megfontolások késztették arra Koczor Margitot, hogy a japán közmondásból kölcsönözze közelmúltban megjelent tankönyvének címét: A pénz vitorla a zsebben – Pénzügyi alapismeretek a szakgimnáziumok részére. 
A hiánypótló kötet középiskolásoknak készült, és remélhetjük, hogy megjelenése nyomán olyan ismereteket gyűjthetnek belőle a fiatalok, amelyeket az előző nemzedékeknek apránként kellett összeszedegetnie, ha egyáltalán összeszedegette.  
A könyv részletesen foglalkozik a pénz kialakulásával és azzal, hogy elmagyarázza a tanulóknak a pénz jelentőséget. Kitér a bankrendszerre, a pénzkereskedelemre, a tőkepiac működésére, mindenre, ami a modern pénzhasználatban megkerülhetetlen. 
A nagyívű panorámát követően a hétköznapok felé irányítja a figyelmet, s igyekszik elmagyarázni, hogyan kapcsolódik a globális pénzügyi rendszer története és működése – tehát mindaz, amit az első fejezetben összefoglalt – a mindennapi létezés kérdéseihez. A család és a háztartás pénzügyeiről szól a második egység. 

Kép forrása

Vállalkozás és tervezés
A mikrovilágainkat körülölelő gazdasági térről, a vállalkozások életéről beszél a következő fejezet. Elmagyarázza, miféle vállalkozások léteznek, vagy létezhetnek, hogyan kapcsolódnak környezetükhöz, miképpen lehet vállalkozást indítani, miféle tudás, kompetencia kell ahhoz, hogy valakiből sikeres vállalkozó legyen és így tovább. Ráadásképpen a fejezet arra is kitér, miféle nonprofit szervezetek játszanak szerepet életünkben, s ezek hogyan működnek. 
S, ha már ennyire belemelegedtünk a vállalkozósdiba, folytassuk is ezzel! A kötet negyedik témája a vállalkozás alapítása, működtetése. A szerzők nyilván úgy gondolták, hogy a szakgimnáziumok tanulói között sokan lesznek, akik vállalkozóként, vagy kisvállalat munkatársaként fognak helytállni az életben, fontos tehát, hogy tudják, mi fán terem a vállalkozás. A fejezet nemcsak a jogi környezet, s a gazdasági feltételek mentén ragadja meg a céges működés mikéntjeit, hanem a hétköznapi munka, az ötletes kezdeményezések, a kudarcok, és a problémamegoldások sokrétű valóságán keresztül magyarázza el a gyerekeknek a cégvezetés ezernyi apróbb-nagyobb feladatát. 
Kiemelt szerepet – s így önálló fejezetet – szán a kötet az üzleti tervezésnek. Talán úgy véli a szerző, hogy érdemes alaposabban is felhívni a figyelmet a tervezés fontosságára, különösen a spontaneitásra hajlamos, impulzív, lobbanékony középiskolásoknak nem árthat, ha az előrelátó áttekintés jelentőségéből is kapnak ízelítőt. 

Kép forrása


Nemzet és gazdaság
Végezetül az állam gazdasági szerepét mutatja be a könyv, kitérve a makrogazdaság, az állami költségvetés, vagy éppen a gazdasági folyamatok mérésének, elemzésének, s így hordalékának jelentőségére is. Végezetül a munkaerőpiacról kapnak képet a tanulók, hiszen akár, mint munkavállalók, akár mint későbbi munkaadók, így vagy úgy, de nekik is lesz dolguk a munka világában. 
A rövid, alig százötven oldalas, jól használható, elegánsan áttekinthető kötetben minden fejezethez feladatok tartoznak, összefoglalások segítik az eligazodást, s megértést támogató ábrák vezetik az olvasókat. 
A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. gondozásában megjelent szakgimnáziumi tankönyv szerepel a hivatalos tankönyvlistán, megrendelhető a Könyvtárellátó internetes felületein, megvásárolható a Kódex Tankönyvcentrumban

 


Megosztás

Egypercesek

Hurrá, kirándulunk!

Hurrá, kirándulunk!

Deák Ferenc nyomában

Politikai terápia

Az egymással párhuzamos közösségi identitások nem zárhatják ki egymást

Koko távozott

Jelbeszédével átírta mindazt, amit az állati elmékről gondolunk

Mire való ez a gomb?

Megjelent Bruce Dickinsonnak, az Iron Maiden frontemberének önéletrajzi könyve

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Feliratkozás a hírlevélre

Email