Egyszer

Ha valaki elkezdi olvasni Leiner Laura Egyszer című kötetét, először azt hiheti, hogy egy korrajzot tart a kezében. A szereplők, mobiloznak, zenét hallgatnak, e-maileznek, chatelnek, és úgy élnek, mint a mai tinik. Bár a szerző az elején figyelmeztet, hogy a történet, és a szereplők is kitaláltak, mégis az az érzésünk, hogy mindez megtörtént eseményeken alapul.

Bexi, Geri, Körte

A Bexi sorozat hatodik kötete önálló történetként is megállja a helyét, ha esetleg nem olvastuk még az előzményeket. Ugyanis a könyv elején, Bexi egy interjúban meséli el az előző kötetek tartalmát, így egyből belekerülünk a történet sodrába. 
A cselekmény egy fiatal lány énekesi, és dalszerzői karrierjét meséli el. A történéseket, a főszereplő, Bexi szemszögéből ismerhetjük meg. A lány, aki Budapesten jár iskolába, tizenhatévesen ír egy dalt, az akkori, késve érkező barátjának Gerinek, „Késtél” címmel. Ezt feltölti a zenemegosztóra, ami szinte pillanatok alatt elrepíti őt az ismertség felé. Kezdetben ezt nehezen kezeli, mert felborul az átlagos tini élete, és természetesen megjelennek az irigyei is. Geri pedig, akivel időközben szakít, szeretné meglovagolni a lány sikerét. Szerencsére, egy Körte becenevű tetoválóművész személyében megjelenik a segítség, aki profi módon kezeli a sajtót, meg a rajongókat, és afféle managerként segít neki kiadót találni, és szinte minden ügyét ő intézi. Bexi, a hazai egyik legnagyobb kiadóhoz a BPRP-hez szerződik. 

„Pop/Rock sztár leszek!”
Közben bepillanthatunk a sikeres előadók életébe, ami korántsem fenékig tejfel. A „Késtél” című szám megjelenése óta két év telt el, és a lánynak azóta több saját száma is befutott, valamint folyamatosan dalokat ír másoknak, és fellépésekre jár. Aztán úgy dönt, hogy visszavonul. Felvételizik a zeneművészetire, hogy hátra hagyja Bexit, és tovább élje az életét, mint Budai Rebeka. Bexi kiadója nem örül ennek, de a szerződésük éppen lejár, ezért kénytelen elfogadni. Balogh, a kiadó vezetője dühös, mert a lány a „Pop/Rock sztár leszek!” zenei tehetségkutatón összejön a második helyezettel, Nagy Márkkal. Balogh, megzsarolja a Bexit, ezért nagyon csúnyán szakít a fiúval, de nem mondhatja el neki a szakítás igazi okát. 
A kiadó, kötelezi Bexit, hogy még utoljára lépjen fel a „Pop/Rock sztár leszek!” tehetségkutatón, ahol már Nagy Márk lesz az egyik zsűritag. Ráadásul egy költözés is megnehezíti az életét. Anyukája új párt talál, emiatt egy nagyobb házba költöznek, távol a nyüzsgő belvárostól. Mint mindenki, ő is nehezen viseli a változást. Közben gyötrődik a beteljesületlen szerelem miatt. Őszintén beszél nekünk az érzéseiről, és bánatában dalokat ír a fiúnak.
Aztán jön egy csavar a történetben. Balogh, Bexi kiadója, egyik pillanatról a másikra megszünteti a céget, és megszökik a pénzzel. Ez, felborítja az egész zeneipar életét. Bexi, Nagy Márk, és a barátaik hirtelen ott maradnak kiadó nélkül. Közben Körte rosszul lesz, és kórházba kerül. Ez még jobban összekovácsolja a csapatot, és Bexi újra találkozik szerelmével. Körte elárulja Nagy Márknak, hogy miért szakított vele a lány, emiatt a fiú teljesen összezavarodik. 
Bár a konkurens kiadó, nagyon szeretné megszerezni a frissen felszabadult előadókat, a csapat nem igazán szeretne hozzá szerződni. Mivel más, nagy kiadó nincs az országban, a csapat úgy dönt, hogy inkább saját kiadót alapítanak Körte records néven, természetesen Körte vezetésével. A kiadó pillanatok alatt megalakul, és Bexiék régi lakásában lesz a székhelye. Az is kapóra jön, hogy a lány több dalt is írt a szerelmének.

Egy percig sem unatkozunk
Egyre közeledik a „Pop/Rock sztár leszek!” tehetségkutató időpontja, Bexi, és Nagy Márk viszont szeretnék tisztázni a köztük történteket, ezért autóba szállnak, és észrevétlenül Ausztriában kötnek ki. Mindenki aggódik értük, de sikerül kibékülniük, és még időben odaérnek a lány első zeneiskolai konzultációjára. Közben egy próba kapcsán bepillanthatunk a tehetségkutatók életébe. Bexinek, a régi, „Késtél” című számot kellene elénekelnie, ám megjelenik a volt barátja, akinek a dalt írta. Geri megpróbálja a kiadókat, az előadókat, Bexit, és Nagy Márkot is összeugrasztani, mert ő kevésbé tehetséges előadó, és azt hiszi, így jobban boldogulhat.
A lány utolsó fellépése fergetegesre sikerül, és természetesen nem maradhat el a happy end sem.
A fordulatos történetből megismerhetjük a mai tinik életét, gondolkodását, és mindezt úgy, hogy közben egy percig sem unatkozunk. Leiner Laura gördülékeny stílusa, valóban nagyon szórakoztatóvá teszi a történetet. Ráadásul, sokmindent megtudhatunk a hazai zeneipar életéről, és a tinik is levonhatják a maguk következtetését belőle. Minden tininek, és felnőttnek ajánlom. Garantálom, hogy nem fogják tudni letenni.
A kötet az L&L kiadó gondozásában jelent meg.

Képek forrása