Elnökjelöltek

Ha valaki nem ismerné az amerikai iskolák diákönkormányzatát, és annak választási rendszerét, az ebből a könyvből teljes képet kaphat róla. Geoff Rodkey Rosszcsont ikrek sorozatában megjelent Claudia és James elnökjelöltek lesznek című kötetből a mai tinik nyelvezetét, szokásait és gondolkodását is megismerhetjük. Ám, nemcsak az évfolyam elnökválasztásáról tudhatunk meg mindent, hanem az amerikai gyerekek gondolkodásmódjáról, és a szólásszabadsághoz, valamint a demokráciához való viszonyáról is.

Egy átlagos amerikai ikerpár

A könyv ugyan egy sorozat része, ám önálló történetként is szórakoztató. Mivel riportkönyv, így a történet összes szereplője kifejtheti a véleményét, és a saját szemszögéből mondhatja el a történteket. Megtudhatjuk, hogy ki mire gondolt, sőt még azt is, hogy mit érzett.
Bevallom őszintén, először, nekem kicsit furcsa volt a könyv stílusa, hiszen nem mindennapi, hogy ilyen riportkönyvet tarthatunk a kezünkben, ráadásul olyat, ami gyerekeknek íródott. Érdekessége, a gyereknyelven írt magyarázó szöveg is, és a sok fénykép, ami életszerűvé teszi a történetet. Én egyszuszra kiolvastam, mert a könyv cselekménye nagyon életszerű, ugyanakkor tele van érzelmekkel. 
Claudia, és James, egy átlagos amerikai ikerpár. Rögtön a könyv elején kiderül, hogy nincsenek túl jóban. Claudia elnök szeretne lenni, de nemcsak a hatodik évfolyam elnöke, hanem az Egyesült Államoké is. Nagyon sokat dolgozik ezért. Ebből is láthatjuk, hogy mennyire szeretné a következő évfolyam elnökválasztást is megnyerni, ami az amerikai iskolákban, félévente kerül megrendezésre.
James, egy átlagos amerikai fiú, akit a haverokon, a számítógépes játékokon, és a focin kívül semmi más nem érdekel.
Ha így van, akkor, miért is jelölteti magát James is elnöknek?  

A kampány

A Culvert iskola, ahova a testvérek járnak, arról nevezetes, hogy a tetején töltik a diákok a szüneteket. Egy szerencsétlen véletlen miatt, a labda lerepül, és eltalál egy kiskutyát, aminek következtében megtiltják a focizást az iskola tetején. Ezt a fiúk nagyon sérelmezik, és James csak azért jelölteti magát elnöknek, hogy harcolhasson a focizásért, és mert a testvére kineveti. Ugyanakkor Claudia barátnője napelemeket szeretne a tetőre helyezni, amit a lánynak kellene megszavaztatnia.
Mindkét tábor kijelöli a kincstárnokát, és a kampányfőnökét is, majd elkezdődik a közvélemény kutatás. Bár a hatodik évfolyamban, mindössze kilencvenheten járnak, a gyerekek nagyon komolyan veszik a kampányt. Van egy harmadik kihívó is, aki egészen másként gondolkodik, mint az átlag, de őt még a szavazás előtt kizárják. A gyerekek plakátokat rajzolnak, és próbálják megnyerni maguknak a szavazókat. Nem mindig tisztességes módszerekkel.
Claudia meg van győződve arról, hogy nyerni fog, mivel James-nek semmi tapasztalata nincs a politikában, ám egy véletlen folytán, a fiú felveszi a testvére kirohanását, majd lejátssza a többieknek, amitől a kampány új fordulatot vesz.
A lány legjobb barátnője Sophie, újságíró szeretne lenni, ezért napról-napra beszámol az eseményekről, az iskola újságjában. Emiatt össze is vesznek, mert Claudia úgy érzi, hogy a cikkei őt tüntetik fel rossz színben. Sophie viszont megpróbál tárgyilagos maradni. Az újságírónak sincs könnyű dolga.

A két elnökjelölt vitája
Az események sodrában, a két tábor különböző praktikákat vet be a győzelem reményében. Alkukat, szövetségeket kötnek, és megpróbálják lefizetni a választókat. Folyamatosan SMS-eznek, de bevonják az internetet is, nemcsak chat formájában, hanem egy számítógépes játék platformján is.
Mivel a két elnökjelölt vitája a harmadik jelölt és egy mókus miatt botrányba fullad, Claudia félresöpri minden addigi praktikáját, és visszatér az eredeti tervéhez. Ír egy őszinte, bocsánatkérő chat üzenetet arról, hogy mit fog tenni, ha megválasztják elnöknek, és várja a fejleményeket.
Nagyon megkönnyebbül, hogy visszatért a saját elveihez, és rájön, hogy ennél még a győzelem sem fontosabb. Kibékül a barátnőjével, és együtt jól szórakoznak, egy váratlan hószünet miatt.
James is tanul az esetből, mivel megtudja, hogy az elnöki feladat nagyon sok munkával jár. Így, már annyira nem is szeretne győztes lenni.
S, hogy végül, ki nyeri a választást? Ez egyelőre legyen még titok.
A könyv, a Maxim könyvkiadó gondozásában jelent meg. Mindenkinek ajánlom.