Mi lett volna, ha…?

Elgondolkodtató cikk jelent meg a Pottermore nevű honlapon, amelyen általában maga Potter sorozat szerzője, J.K. Rowling osztja meg legújabb gondolatait, ötleteit, novelláit a rajongókkal. A különös, Mi lett volna, ha…? típusú írás aktualitását az adja, hogy éppen ma húsz éve, hogy megjelent angolul Rowling első könyve a Harry Potter és a bölcsek köve

Ágpontok

A szellemes cikk olyan kérdéseket jár körül, mi lett volna, ha Harry nem a muglik világában nő fel, vagy ha a Teszlek Süveg mégis a Mardekárba osztja be, mi van, ha Harry, Ron és Hermione nem barátkozik, mindjárt a történet elején, és így tovább. 
A sorozat első kötetének, azaz Harry életének alternatív realitásait vizsgálva a szerző rámutat a történet olyan, mint az élet: döntések sorozata határozza meg. „Voldemort úgy döntött, hogy meggyilkolja Harry Potter szüleit. Albus Dumbledore úgy döntött, hogy a csecsemőt Dursleyéknál helyezi biztonságába, Dursleyek úgy döntöttek, hogy... A döntések az általunk választott útvonalak.”
A kvantummechanikában – írja a szerző – létezik egy elmélet, amely szerint minden döntés valójában ágpont, és minden alternatív döntés különböző ágakon haladva, más-más valóságokat hoz létre.

King's Cross
Mi van, ha Harry nem a mugli világban nő fel? – kérdezi az író, s meg is felel rá: akkor az van, illetve az lehet, hogy az alázatos, szerény és elkeseredett Harry Potter, akit a könyvekből ismerünk, nem létezne. Viszont létezhetne helyette egy beképzelt, a saját hírnevének megfelelő, tökéletesen képzett varázslólegény. Harry neveltetése alapjaiban határozza meg a Voldemort elleni harcot. A Dursley családban ugyan nem volt boldog, de ő csak ott és velük jöhetett létre. 
Hasonlóan vakvágányra vitte volna a történetet, ha Harry a King's Cross állomáson nem Ronral találkozik, s így nem ismerkedik meg Roxfort Expressen Hermione Grangerrel, hanem például Neville Longbottomot vagy Draco Malfoyt hozza elé a véletlen. Kevéssé várható tőlük, hogy olyan hatékonyan segítenék Harry küzdelmét, mint igazi barátai. 

Sorsközösség 
Vagy mi van akkor, ha Harryt a Mardekárba osztja be a Teszlek Süveg? És akkor, ha Hermione – miután megsértették – nem a női WC-be vonul el pityeregni? Mindez azért is különösen fontos, mert a történet, sőt az egész történetfolyam egyik kulcsszereplője Hermione, akit éppen ott, a női WC-ben kell megmenteni a trolltól. S ez a megmentés életre szóló kapcsolat, sőt valamiféle sorsközösség alapjává válik.
Nem folytatom a cikk ismertetését, tényleg érdekes. Aki akarja, itt elolvashatja angolul. De azon nemcsak a regény szempontjából, hanem saját életünk hétköznapjaira nézve is elgondolkodhatunk: mi lett volna, ha? 
Vagy még inkább így: mi lenne, ha…