Égig érő szerelem

A szerelem égig ér, és két szívecske alakú lufi repül a levegőben. Erről szólna ez a könyv? Nem éppen. Sőt szinte ennek az ellentétje áll a középpontban. A szerelmi bánat. 
Susan Kreller fordulatos regénye Németországban elnyerte az „Év Ifjúsági Könyve” díjat.

Adrian és Stella

Adrian, becézve Egykilencven szerelmi bánata Stellával kapcsolatban, aki a mellette lévő házban lakik. A távolságot a két szomszéd között egy óriási terasz hidalja át, aminek a közepén egy rozsdás hintaágy áll. Bátran merem állítani, hogy Adrian és Stella itt töltötték boldog és eseménydús gyerekkorukat, amíg meg nem változott minden.
Egy napon (pontosabban éjszaka), valaki beköltözik a Három Halott Házba. Ez meglehetősen furcsa esemény, hiszen mindenki tudja, hogy a házon átok fekszik. Adrian is (Stellával ezerszer álmodoztak róla, hogy vajon, hogy néznek ki egy ilyen gyilkos háznak a falai), de azt még csak nem is sejti, hogy a házba beköltöző emberek mekkora hatást fognak gyakorolni az életére.
A dolog, (amit Adrian tragédiaként él meg) pedig már másnap be is következik. 

Három Halott Háza

Pedig minden egyszerűen kezdődik. Adrian és Stella bekopognak a Három Halott Háza ajtaján, hogy kiderítsék, tényleg hozott e magával ez a család egy extra hullát, hogy senkinek se kelljen meghalnia ahhoz, hogy az átok beteljesedjen. Csakhogy eddig nem is jutnak a kutakodásban, mert amint Stella megpillantja Datót, a jóképű grúz fiút, furcsa révületbe esik és már egyáltalán nem is emlékszik, hogy miért is kopogtak be az ajtón.
Az esetet két hét szótlanság követi. Sem Stella sem Adrian nem jelez semmit a másik felé. És azon a napon, amin Adrian végre összeszed annyi bátorságot és bekopog Stella ajtaján, egy teljesen más Stellát talál, mint akit ismerni vélt. Az új Stella ruhái szanaszét hevernek a szobában és éppen telefonál, amikor Adrian beóvakodik. Ezen kívül a hangulata és a viselkedése is megváltozott. Többé nem áll elő „legnagyobb” dolgokkal, hogy felvidítsa Egykilencvent, aki (mint a neve is mondja) egy méter kilencven centi magas, pedig csak tizennégy éves és ezért enyhén hátráltatva érzi magát, ami a szociális életet illeti.

Elmorzsolni egy-egy könnycseppet

És akkor kiderül az, amitől Adrian egész idő alatt tartott. Stella rendszeresen látogatta Datoékat. Így hát elkíséri Stellát, hogy az a majom Dato ne majomkodjon, ám ez rossz ötletnek bizonyul. Annyira rossz ötletnek, hogy végül nemcsak, hogy nem beszél, de még össze is vész mindenkivel, beleértve Stellát is.
Ezt követ még egy „leghidegebb éjszaka”, egy kis tüdőgyulladás, egy szilveszter este és még sok más galiba, míg végül minden ott fejeződik be, ahol kezdődött: Három Halott Házban. 
De egy pár kérdés még mindig fennáll. Mit tud tenni Adrian? Vajon ki tudja bírni a szerelmi bánatot úgy, hogy a kapcsolaton közte és Stella közt ne essen csorba? És Stella valóban szerelmes Datóba?
Ez mind és még sok minden más kiderül Susan Kreller fordulatos regényéből.
Mindenkinek ajánlom, aki tudja, vagy nem, hogy mi az a szerelem, meg azoknak, akik esetleg a szerelmi bánatot is ismerik. Emellett még azoknak, akik tudják mi az a kilátástalan helyzet és, akik nem szégyellnek elmorzsolni egy-egy könnycseppet.