Kalandok hősei

A digitális korban született gyermekek olvasásra szoktatása azért nem egyszerű feladat, mert nagyon sok olyan helyettesítő tevékenység áll rendelkezésükre, amely egyrészt azonnali sikerélményt nyújt, másrészt a játszó gyermeket teszi meg a kaland hősévé, aki úgy éli meg ezeket az játékokat, mintha ő maga lenne az, aki cselekszik. Ilyen típusú élményeket azonban az offline világban, a könyvek birodalmában is találhatunk. A Napraforgó Könyvkiadó sorozatai, a Kalandos küldetés és a Te vagy az ész! pontosan azt az élményt nyújtják a gyermekeknek, hogy ők, az olvasók a történet cselekvő főhősei.

A sikerélmény garantált

A Kalandos küldetés úgynevezett „lapozgatós könyv”: az olvasás során nem hagyományosan, folyamatosan haladunk a kötetben, hanem ide-oda kell ugrálni a különböző szócikkek között, hiszen az olvasó maga dönti el, hogy merre indul tovább a történetben. Mindig adott egy kiinduló szituáció: egy rejtély vagy megoldandó feladat, amelyet a főhősnek, vagyis az olvasónak kell megfejtenie. Azonban a megoldás menete már az olvasón múlik: ő bújik bele a főhős szerepébe, így maga határozza meg azt, hogy az adott feladatra adott válaszok közül melyiket fogadja el, így arra indul tovább. Ha a megoldása helyes volt, akkor továbbléphet a történetben. Igen ám, de mi van akkor, ha tévedett? Aggodalomra semmi ok, ugyanis a kötet minden egyes alkalommal rámutat arra, hogy hol tévedett az olvasó, és visszairányítja ahhoz a ponthoz, ahonnan újra bekapcsolódhat a történetbe. Tehát a kalandokat – hosszabb vagy rövidebb idő alatt – mindenki be tudja fejezni, így a sikerélmény garantált. Sőt, az olvasó gyermekek rádöbbenhetnek arra, hogy az iskolában elsajátított ismeretanyag nem „halott tudás”, hanem a mindennapi életben is jól használható. Ezen kívül nagy örömöt jelent a kis olvasóknak a felfedezés, hogy sokkal többet tudnak annál, mint amit feltételeztek magukról, így növeli az önbizalmukat is.

Kalandos küldetések
A Kalandos küldetés kötetei jelen pillanatban a következő témaköröket ölelik fel: a matematikai sorozat A rejtélyek múzeuma és A kalózok barlangja című kötetei inkább alsós, harmadik - negyedik osztályosoknak szól, míg A talányok bolygója és Az útvesztők háza inkább a felsősöknek ajánlható. A történelmi témájú sorozat kötetei közül A titkok kamrája az ókori Egyiptom, A római császár nyomában az ókori Róma, A Minótaurosz labirintusa az ókori görögök, míg A lovagi viadal a középkor világába repíti el a gyerekeket, ötödik osztálytól bátran a kezükbe lehet adni, de a téma iránt érdeklődő kisebbek is meg tudnak birkózni a kihívással.
A nagyobbak vagy az informatika iránt jobban érdeklődő gyerekek számára a Kalandos küldetés alsorozata, a Rubik-misszió négy kötete jelenthet kihívást: A feltalálók futama és A robotok lázadása a fizika, A kocka mentőakciója a matematika, míg a Győzd le a programot! az informatika világába kalauzolja el az olvasókat. A természettudományos témájú sorozatból eddigi két, megjelent kötet, Az Amazonas titka a földrajz és a biológia, míg a Zűr az űrben a Naprendszer és a bolygók témakörét járja körül. A kiadó már dolgozik a sorozat folytatásán, a jövő évre tervezett négy kötetből kettő természettudományos és két földrajzi témájú kötet lesz.

Harcban az applikációkkal

A Te vagy az ész! sorozat kötetei egyszerre hasonlók és mégis mások, mint a Kalandos küldetés könyvek. A négy kötet egy-egy projektet mutat be, és az olvasó úgy válik a történet főhősévé, hogy neki kell vezetnie a munkafolyamatot. Ez több szempontból is hasznos: egyrészt az olvasók betekintést nyerhetnek az egyes szakmák kulisszatitkaiba, megtudhatják, hogyan dolgozik egy építészmérnök, nyomozó, berepülőpilóta vagy űrhajós. Az egymásra épülő feladatsoroknak köszönhetően a gyerekek megismerhetik azt a folyamatot, amely végén áll az épület, lelepleződik a tettes, eljut az űrhajós az űrbe, vagy sikeres misszióra küldhető egy vadászgép.
Érdemes tehát nyitva tartani a szemünket, mert ezek a példák is azt bizonyítják, hogy a könyvpiacon is vannak olyan sorozatok, amelyek mint témájukban, mind feldolgozásukban felveszik a harcot az applikációkkal és a számítógépes játékokkal.