A legeredetibb tervezők

Most pedig arról a helyről fogok írni, ahol megáll az idő. Ahol az unalom társa lesz minden férfinak, és amely áruház puszta léte rávilágít a férfi és nő közötti alapvető különbségekre. Mert erre a helyre férfiember csak akkor jár, ha kényszeríti élete szerelme. Az ott eltöltött órák pedig később, legendába illő módon napoknak fognak tűnni a baráti társaságok történeteiben, amelyeket ráadásul örök veszteségként élnek át az erősebb nem tagjai… emiatt viszont a vásárlási körút végén a fizetés – lett légyen akármilyen bosszantóan magas a végösszeg – már mindenképpen áldásnak és egy új, jobb élet kezdetének tűnik, amit zokszó nélkül tűrünk. És ha még a fagyi gépet is megemlítem, amiből immár – felháborító módon! – nem tölthetünk annyiszor, ahányszor szeretnénk, mindenki tudni fogja: a cikkem témája az IKEA lesz. Vagyis inkább annak egy kezdeményezése.


A legeredetibb tervezők figyelmébe!
Ráadásul, szöges ellentétben a fenti tények dermesztően sötét hangulatával, egy jó, ötletes akcióról szándékozom hírt adni. Immár második éve kerül megrendezésre az áruház által a legkisebbeknek szóló rajzverseny, melynek első három helyezettje (vásárlói szavazás alapján) tovább jut a nemzetközi mezőnybe, ahol aztán esélyük lesz arra, hogy 2016 karácsonyára alkotásuk igazi plüssfigurává váljon! A két fordulós versenyt, szavazatunkkal az http://www.ifju-formatervezo.hu weboldalon lehet befolyásolni még december másodikáig. A magyarországi forduló győzteseit január 14-én hirdetik majd ki. A verseny ötletességének köszönhetően pedig – amennyiben lemaradtunk az ideiről – nyugodt szívvel kezdhetjük el rajzoktatásban részesíteni gyermekünket, hiszen az akciót övező lelkesedés és siker alapján biztos, hogy 2016 novemberében is lesz hasonló megmérettetés! És jó is, hogy lesz! Mert annyit én is örömmel elismerek, hogy a világ legpuhább plüsseit képes ez az áruház gyártani, a kicsik fantáziáját megcsapolva pedig a legvagányabb figurákat fogják forgalomba hozni – amely megvételéért érdemes valakit (magunk helyett) beküldeni az áruházba!


Épen jutunk ki a labirintusból?
Christopher Moore Leghülyébb angyal című könyvében – nagyon találó módon – a karácsonyi zombik vágyának tárgyává tette (az agyevés mellett) az IKEA-ba járást. Gonosz dolog ilyet állítani, igaz? De azért gondoljunk vissza egy délutánunkra, amit ott töltöttünk! A lerobbant raktárnak is beillő, labirintusszerű helyet talán nem „hipnotizált”, saját céljuk felé feltartóztathatatlanul törő nők és az őket a szatyroktól megbénítottan csoszogó, egy-egy értelmes szót hörgő, eltompult agyú férfiak töltik meg? Mi ez, ha nem a tökéletes párhuzam?

Egy személyesebb  világ

Azonban most először elgondolkodtam – a fenti akcióról olvasva – lehet, hogy nem ez a célja a svédeknek. Talán, évtizedek múltán – a mostani rajzversenyben részvevő gyerekek által vezetve – felnő egy olyan nemzedék, aki nem rideg, szörnyű, egész napos programként fogja majd átélni az IKEA-ba látogatást… lehet, hogy egy jó emlék, egy esetleges győzelem személyesebbé fogja tenni számukra a világ legridegebb helyét? Kedves IKEA vezetőség! A PR csoportjuk remek úton halad!