Elhunyt Pumukli anyukája

Életének kilencvenötödik évében elhunyt Ellis Kaut, német írónő, aki az apró, vörös hajú rosszcsont kobold, Pumukli kitalálója volt.

Feltűnt egy kis manó
Kaut több mint ötven éve mutatta be a világnak a később világhírűvé vált koboldot. Azóta Pumukli rádiójátékokban, televíziós sorozatban és könyvekben tűnt fel, de még bélyegen is szerepelt. Magam még az ötvenedik életévem közelében sem járok, de bármikor tudom folytatni, hogy „Halló, halló, nagy baj van, kérem riadó, halló, halló, feltűnt egy kis manó…”
Persze azt is érdemes hozzá tenni, hogy Ellis Kaut szerethető manócskájának számtalan rokona van a német irodalomban. A kobold a germán mitológia legkedveltebb, és, ahogyan azt Pumukli sikere bizonyítja, máig élő alakja. Akad közöttük a mi manócskánkhoz hasonló házi, ház körüli fajta, aki hol segít, hol csintalankodik, akadnak bányák mélyén élő törpék – ugye ismerősek: Tudor, Vidor, Hapci…? – és akadnak hajókon felbukkanó manók is.
A legtöbb kobold manapság a mesekönyvek lapjain jelenik meg, ahonnan némelyikük a képernyőkre költözik…

Mindig tettre, cselre kész…
A folyamatos költözködés azonban nem tetszett Ellis Kautnak, s ezért már évekkel ezelőtt alapítványt hozott létre az olvasás népszerűsítésére és a gyermekirodalom életben tartására. Úgy vélte, az olvasás által nagyon sokat lehet tanulni.
Ő maga korábban tizenhat órát dolgozott, de a tavaly megjelent életrajzi kötetében elárulta, hogy végleg letette a tollat.
A gyerekek imádták, gyakran kinyomozva müncheni lakcímét személyesen keresték fel egy-egy aláírás reményében. Magától értetődő volt az idős írónő számára az, hogy a hozzá érkező rajongói leveleket e-mailen válaszolja meg, a fényképészet mellett ugyanis a digitális technika iránt is érdeklődött. A népszerű gyermekkönyvszerzőt sokszor felismerték az utcán. „Olyankor örülnek, és elkezdenek nekem Pumukliról mesélni” – idézte fel korábban ezeket az eseteket.

Ha elkapnád, nyoma vész
Az MTI közleménye szerint a vörös kis manó sorsát az írónő az utolsó időkig figyelemmel követte. Nem szerette, hogy a stuttgarti Kosmos Verlag egy új kiadáshoz újrarajzoltatta a figura alakját. Jan Sasse illusztrátor a korábbi manócskánál sportosabb és vékonyabb Pumuklit teremtett. Ellis Kaut lánya, Uschi Kaut és a rajongók részéről érkező kritikák miatt azonban Pumukli hamar visszakapta zöld nadrágjából kitüremkedő pocakját.
Pumukli és Eder mester meséjén generációk nőttek fel, a magyar televízió elé nemcsak engem és testvéremet ültette le, de szüleimet is. A nálunk is népszerű mese Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig szerzett vidám pillanatokat a gyerekeknek. A rosszcsont kobold és az asztalosmester történetei még Kínát is meghódították.
A rezes kobold felett jogvita is kialakult, Kaut és a figura eredeti rajzolója, Barbara von Johnson között. Mindketten éveken át küzdöttek Pumukli jogaiért. A vita elfajult, a végén már arról vitatkoztak, vajon lehet-e barátnője a kicsiny teremtménynek. Barbara von Johnson engedte volna, hogy a gyerekek barátnőt adjanak Pumuklinak, Kaut viszont teremtménye sorsának alakulása feletti önállóságát látta veszélyben forogni.
Hogy most merre fordul Pumukli sorsa, azt persze nem tudhatjuk, de bíznunk kell benne, hogy akár így, akár úgy, sok gyermeknek szerez örömet a jövőben is a szeleburdi manó.