Tizenhat munkanapon keresztül szállítják a tankönyveket

Az előre meghatározott ütemterv szerint, hétfőn rendben megkezdődött az iskolákba a tankönyvek kiszállítása; az országban az első szállítmány Székesfehérvárra, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába érkezett meg. Ebből az alkalomból az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sajtótájékoztatott tartott a helyszínen.

Megfelelő minőségben

Czunyiné dr. Bertalan Judit, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára elmondta: augusztus 3. és 25. között eljutnak az iskolákba a megrendelt tankönyvcsomagok, így szeptember elsején minden diák átveheti tankönyveit. Kiemelte, hogy a tankönyvek megfelelő minőségben készültek el, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) jóvoltából több modern könyvvel egészültek ki, továbbá idén négy térkép ingyen érkezik a gyerekekhez.
Az államtitkár szólt arról is, hogy az OFI a tankönyvekhez kapcsolódó jelentős digitális fejlesztésen van túl: egy az ősszel induló köznevelési portálon elérhető tartalmak nemcsak pedagógusoknak, hanem szülőknek, diákoknak is segítenek majd.

Tizenkétezer ötszáz raklap
Czunyiné dr. Bertalan Judit fontosnak nevezte, hogy a kiszállított tankönyvekért nem előre, hanem az átvételt követően, szeptember 15-ig kell fizetniük a szülőknek. Megemlítette, hogy a 2015/2016-os tanévben már az általános iskolák első három évfolyama ingyenesen kap tankönyveket, de ezen túlmenően is az alap- és a középfokú oktatásban részt vevő tanulók hatvanhárom százaléka jut térítésmentesen vagy támogatott formában tankönyvekhez.
Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója közölte: idén tizenkét millió kétszázezer tankönyvet rendeltek meg az iskolák tizenegymilliárd nyolcszázötven millió forint értékben, ezek mintegy tizenkétezer ötszáz raklapon férnek majd el.

Naponta háromszáz iskola
Hétfőtől egészen augusztus 25-ig, naponta háromszáz iskola kapja meg tankönyvcsomagját országszerte a Magyar Posta jóvoltából. Pótrendelésre augusztus 21-től van lehetőségük az intézményeknek, akkortól küldhetnek visszárut is a Könyvtárellátónak, a pótrendeléseket szeptember végéig szállítják le.
Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy szeptemberben tizenötezer diák kezdi meg a tanévet alap- és középfokon Székesfehérváron. Az önkormányzat az oktatási intézmények fejlesztésére az idén csaknem hétszáz millió forintot fordít – tette hozzá. Az eseményen részt vett Vargha Tamás (Fidesz), Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is.