Egyenlő eséllyel

A közoktatásban résztvevő diákok mostantól otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert. Mindezt Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára jelentette be egy budapesti sajtótájékoztatón. A sajtóeseményen részt vett továbbá Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetője és Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára is.

Akár pc-n akár okostelefonon – otthon is ingyenesen használható Office-szal

Az ún. „Tisztaszoftver program” keretében a szoftver használata a magyar általános- és középiskolákban eddig is ingyenes volt. A digitális alapcsomag kiterjesztésével mintegy 1,3 millió tanuló, január elsejétől pedig a tanárok is öt otthoni számítógépre, valamint további öt okoskészülékre jogtisztán és ingyenesen telepíthetik a Microsoft-szoftvert.

Segítség a digitális írástudás fejlesztéséhez
Az NFM államtitkára elmondta, hogy a szoftvergyártó cég által most felajánlott Office-csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a Kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedő, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, az emberek digitális írástudásának fejlődéséhez.

Több mint 30 milliárdos felajánlás
Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a digitális oktatási alapcsomag hatósugarának megötszörözése, az otthoni ingyenes felhasználás mellé biztosított 1 terabájt digitális könyvtár kialakítására alkalmas tárhely hatékonyabbá teheti a tanulást és az oktatást.
A mostani, 32 milliárd forint piaci értékű felajánlás után a cég hamarosan a felsőoktatás szereplői számára is biztosítja az ingyenes szolgáltatást – tette hozzá.

Hosszú távú együttműködés eredménye
A Kormány először 2002-ben kötött hároméves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is.
A Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak.
Czunyiné Bertalan Judit, EMMI köznevelésért felelős államtitkára a bejelentést követően hangsúlyozta, hogy a „Tisztaszoftver program” kiterjesztése, az ingyenesség és a legális szoftverhozzáférés azonos az általa képviselt minisztérium célkitűzésével, miszerint minden gyermek azonos esélyekkel vegyen részt a közoktatásban.

Csak egy regisztráció
A szoftver az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján történő regisztráció után letölthető, összeköthető a Köznevelés Információs Rendszerrel. Ezzel lehetővé válik az alkalmazások biztonságos felhasználása, hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar diákok tudatos internetfelhasználóvá váljanak.