Csökkent a tankönyvek ára

A Lehet Más a Politika képviselője, Ikotity István kérdésére adott írásos válaszában Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: Két évtized után csökkent a tankönyvek ára Magyarországon. Az új rendszernek köszönhetően, minden tekintetben előnyére változott a tankönyvellátás.

A családok kevesebbet költöttek

Két évtized után először csökkent a tankönyvek ára Magyarországon, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette, az állam által átvett kiadók tankönyvei 15%-kal kerülnek kevesebbe, mint tavaly.
„A szülők ötszázmillió forinttal kevesebbet költöttek idén a tankönyvekre, mint 2013-ban. Hogyha az összes számot nézzük, akkor ez 1,3 milliárd forinttal került kevesebbe az összes adófizetőnek. Ráadásul az átvett kiadók többszörösére növelték a társasági adó fizetésüket is, tehát itt még költségvetési plusz bevétel is keletkezett” – fogalmazott az államtitkár.

Megújuló tankönyvek

A kormányzatnál az LMP-s Ikotity István érdeklődött: „Pontosan milyen adatok támasztják alá az innováció és a hatékonyság javulását az új tankönyvellátási rendszerben?”
Rétvári válaszában leírta, az átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan 15 százalékkal csökkent 2013-hoz képest. A megújuló tankönyvek ára pedig 50-70 százalékkal alacsonyabb a piaci kiadók egységáránál. A támogatásban nem részesülők 500 millió forinttal fizettek kevesebbet az idén a tankönyvekért, mint 2013-ban.
Rétvári szerint a megújuló tankönyvek szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy a szűk szerzői kör által előállított tankönyvek 5-10 évig változatlan tartalommal voltak rendelhetők. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által fejlesztendő könyvek több ezres szakértői közösség visszajelzése alapján érik el végleges tartalmukat. Az államtitkár szerint már a folyamat első évében jelentős változás érezhető a tartalmakban: az elsős olvasás-írás legfőbb újszerűsége például a vizuális elemekkel támogatott, egész tanévre arányosan kinyújtott, nem siettetett betűtanítás. Matematikában pedig már az elsőben elkezdődik a szorzás és az osztás értelmezésének előkészítése.

Növekvő adóbevételek
Rétvári Bence egyúttal arra is rámutatott, hogy a szoros felügyelet eredményeként az átvett kiadók tízszeresére növelték a társasági adó befizetésüket 2014-ben, így a költségvetés félmilliárd forint adóbevételt realizált. Az idén az állam az Apáczai és a Nemzedékek Tudása kiadókat vásárolta meg, amelyek immár állami tulajdonú vállalatként természetesen tisztességesen adóznak.

A változásoknak köszönhetően 1,3 milliárd forinttal költöttek kevesebbet az összes adófizetők, mégis félmilliárd forinttal nőtt a költségvetés bevétele.