Játék az iskolai könyvtárakért

„A leghitelesebb információs bázis az iskoládban is ott van” címmel hirdetett játékot az iskolai könyvtárosok és a könyvtárlátogató diákok számára a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. A több mint három héten át tartó akcióhoz csatlakozhat az ország valamennyi iskolai könyvtára. A játék eredményhirdetésére az Iskolai Könyvtárak Világnapján, azaz 2014. október 27-én kerül sor.

Könyvtárosoknak és diákoknak

A kiírás közvetlenül az iskolai könyvtárosokat hívja játékra, közvetve pedig a diákokat. A Könyvtárellátó arra biztatja, azért jutalmazza a könyvtárostanárokat, érjék el, hogy iskolájuk tanulói közül minél többen bukkanjanak föl a könyvtárban. Az iskolai könyvtárosok dolga persze nem egyszerű, de a lehetőségek szinte határtalanok, egy kis kreativitás kell csupán. Többségüknek gyakorlata is van abban, hogy olyan akciót szervezzen, ami vonzó, érdekes a gyerekek számára. Most csak annyi az újdonság, hogy dokumentálják is a gyerekek lelkes jelenlétét a könyvtárban.  A rendezvényekről készítsenek fotókat, a diákok pontgyűjtő füzetébe pedig üssék bele az iskolai könyvtár pecsétjét, ha a gyerkőcök megtették, amit tenniük kell.
A játékban résztvevő diákoknak pontokat, azaz iskolai könyvtári pecséteket kell gyűjteni a www.konyv.kello.hu címről letölthető pontgyűjtő füzetbe.
Beiratkozásért két pont, tudományos, ismeretterjesztő könyv kölcsönzéséért egy pont jár. További két-két pontot lehet szerezni háromnál több tudományos, ismeretterjesztő könyv kölcsönzésével, könyvtári rendezvényeken való részvétellel, olvasónapló írásával.
A részvételt a könyvtárosi dokumentáció igazolja, az olvasónaplót viszont el kell küldeni az iskolaikonyvtaram@kello.hu címre. Így összesen 10 pontot, azaz iskolai könyvtári pecsétet lehet összegyűjteni.

Nyeremények

A legtöbb pecsétet összegyűjtő olvasók és legaktívabb könyvtárostanárok természetesen nyereményekre számíthatnak. Az első helyezett 30 000 forint, a második 20 000 forint, a harmadik pedig 10 000 forint értékben kap a KELLO-Infopontok bármelyikében levásárolható utalványt.
A könyvtárosok közül azokat díjazza a Könyvtárellátó, akiknek iskolájából a legnagyobb arányban vettek részt a fiatalok a játékban.
A diákokat korcsoportok szerint jutalmazza a játék meghirdetője. Az első 10 beküldő garantált ajándékban részesül. Az alsó tagozatosok legjobbjai Radosza-gyűrűket kapnak, a felsősök Négyjegyű függvénytáblázatot szerezhetnek, a középiskolások pedig 5 000 forint értékű vásárlási utalványt kapnak, mellyel szintén az ország bármelyik KELLO-Infopontjában fizethetnek.
Az első tízet követő beküldők között pedig további 100 db rovarvizsgálót sorsol ki a Könyvtárellátó.
    
Tudomány és információ

A pályázatot hagyományteremtő céllal hirdeti meg a Kello, s a tapasztalatok és az új ötletek formálják majd a továbbiakban. Az idei akció témája a tudományos könyvek világa és ismeretanyaga.
Az akció részletei és mellékletei a www.konyv.kello.hu  címen találhatóak. A jelentkezési határidő: 2014. szeptember 29., hétfő, jelentkezni pedig a www.konyv.kello.hu oldalon található jelentkezési lap kitöltésével lehet, melyet e-mailben szükséges visszaküldeni az iskolaikonyvtaram@kello.hu  e-mail címre. A diákoknak 2014. október 26-ig lefotózva vagy szkennelt  formában kell beküldeniük a megtelt pontgyűjtő füzeteket szintén az iskolaikonyvtaram@kello.hu e-mail címre.

A hagyományteremtő kezdeményezéssel a Könyvtárellátó talán hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több gyerek fedezze fel az iskolai könyvtárakban „a leghitelesebb információs bázist”.