Kalózok aranykora

Ha nyár, akkor vízpart, ha pedig vízpart, akkor egyértelműen kalózok. A rövid asszociációs lánc után kijelenthetjük: a kalózos filmek és regények Jack Sparrow óta ismét reneszánszukat élik. Tim Powers, Celia Rees és sokan mások próbálták újraéleszteni Robert L. Stevenson és J. M. Barry fekete zászlóval hajózó és esetenként félszemű és féllábú hőseit. De vajon kik is voltak a leghíresebb kalózok?

Híres kalóztámadások
A kalózok már Caesar idején is fosztogatták a (főképp) kereskedőhajókat, magát Caesart is elrabolták i. e. 67-ben. Három napig tengődött fogságukban, mígnem váltságdíj ellenében szabadon engedték. Viszont az anatóliai kalózok jobban jártak volna, ha nem bolygatják őméltóságát, mivel Caesar viszonzásul mindegyiket ujjpercnyi darabokra vagdosta, majd az egész Földközi-tengermedencéjét megtisztította a kereskedelmet akadályozó portyázóktól.
Szent Patrik is megjárta a kalózhajót, gyerekkorában fogságba ejtették és csak több napnyi rabság után tudott megszabadulni. Amit imádkozással töltött és megmenekülését Isten jócselekedetének tulajdonította, később pedig emiatt állt papnak. Tehát Szent Patrik napon sem inna az egész világ Guinnesst, ha nem fosztogattak volna olyan buzgón az ír kalózok.
Az 1212-es gyerekek keresztes hadjáratában is nagy szerepet vállaltak. Az arab származású kalózoknak eredetileg a Szentföldre kellett volna vinniük őket, de ehelyett eladták a fiatalokat rabszolgának.

De kiből lett kalóz?
Sok romantikus elképzelés dívik mostanság összetört szívű hős férfiakról és családi tragédia miatt menekülő fiatalokról, de ez nagyáltalánosságban kevésbé prózai. 1700 és 1715 közötti időszak kalózlistáinak tanulmányozása során három főbb okot állapítottak meg.
Egyeseket vonzott a gyors meggazdagodás reménye és a könnyed életforma vagy kereskedelmi hajón szolgálva kalóztámadás áldozatai lettek és kénytelenek voltak választani a cápák és a kalózélet közt. De volt akit nemes egyszerűséggel csak kirúgtak a Royal Navyből és a háborúzáson meg a hajózáson kívül máshoz nem értvén maradt az egyetlen tengeri kenyérkereseti lehetőségnél, ahol ugyanolyan könnyen tudott pénzt és nőket szerezni.

 

Híres kalózok
Hírhedt volt akkoriban a Hableány nevű kocsma, ami kalózok és művészek törzshelye volt. Ha annak idején leugrottunk volna egy sörre az állandó vendégek között találhattuk volna Francois Bacont, akit ma filozófusként ismerünk, és a sirség előtti Francis Drake-et, aki viszont igazi kalóz volt. A ma is működő Captian Kidd nevű kocsma pedig jelenleg az egykori hajórablók akasztófáira néz, az Execution Dockra. A hullákat kátránnyal fertőtlenítették, majd egy jelöletlen sírba temették őket, vagy felboncolták a testüket. VIII. Henrik adott engedélyt először a testek anatómiai vizsgálatára, ami utána bevett gyakorlat maradt Angliában egészen a 18. századig.

 

 

 

Sir Francis Drake
A már említett Sir Francis Drake volt Anglia egyik leghíresebb, engedéllyel rendelkező kalóza. Főleg spanyol hajókat fosztogatott I. Erzsébet engedélyével, azok pedig annyira rettegtek tőle, hogy „A nagy sárkány”-ként emlegették. A titkos megállapodás szerint Drake azért támadta meg hivatalosan a hajókat, mert háborús helyzetet feltételezett. Mellesleg Drake volt az, aki Magellán után, másodikként hajózta körül a Földet. Igaz, őt nem a természettudományos küldetéstudat, hanem a zsákmány vitte a nagy útra.
Hajói közül viszont csak a Golden Hind tért vissza a hadjáratról, de az roskadásig volt tömve arannyal, drágakövekkel, fűszerekkel és egyéb értékes anyagokkal.

 

 

Calico Jack
Eredeti nevén John Rackham jamaicai származású 18. századi kalóz, aki becenevét a kalikóból készített ruháiról kapta. Furcsa hóbortja mellett még kapitánnyá válása is érdekes, ugyanis elméletileg az előző kapitány Charles Vane nem merte megkísérelni egy kereskedelmi hajó megtámadását, mivel az fel volt fegyverkezve. A hajót ugyan nem foglalták el, viszont utána vita tört ki a matrózok között, akik a támadás pártján lévő Calicót választották meg kapitányuknak és a Vane pártiakat szélnek eresztették.
Calico Jack modernkori hírnevét ezek mellett még kalóz zászlójának köszönhette. A Karib-tenger kalózaiból is ismert fekete alapon látható koponya és alatta a két X alakban összeérintett kard szintén Calico hagyományához tartozik.

Anne Bonny és Mary Read
Calicóhoz kapcsolódik Anne Bonny és Mary Read története is. Bonnyval New Providence szigetén találkoztak először, akkor a nő még férjezett volt, de Calico miatt félrelépett és a beígért korbácsolás elől menekülve a Karib-tengerre szöktek. Portyázásaik során találkoztak Mary Readdel is, aki férfinak adta ki magát és beállt kalóznak a hajójukra. Anne Bonny viszont elkezdett vonzódni Readhez, aki végül felfedte neki igazi nemét. Hogy miképpen folytatódott a furcsa kalózrománc, azt az elképzelhető összes variációban elmesélik a legendák. Biztosat viszont nem tudunk.

 

 

Feketeszakáll
Az ismert kalózok közé tartozik még a hírhedt Feketeszakáll. Az eredetileg Edward Teach névre hallgató kalóz az 1600-as években tizedelte a kereskedőhajókat. Híres szlúpjának neve Anna királynő bosszúja volt, ami az egyik leghíresebb kalózhajónak számít napjainkban. Feketeszakáll a híresztelések ellenére viszont cseppet sem volt kegyetlen, mindig a matrózaival egyetértésben igyekezett meghozni a döntéseket. Nevét pedig feltételezett hiúsága miatt kapta. Dús fekete szakállát ugyanis gondosan ápolta, sokszor szalagokat és gyöngyöket is font bele, hogy még hatásosabb legyen a megjelenése és ugyanígy ügyelt ruházatára is, minden darabját gondosan válogatta ki.

 

Kalózok napjainkban
Bár a 17. 18. századi kalózkalandoknak leáldozott, a karibi tengeri rablókat jobbára felkötötték, a kalózok viszont mégsem haltak ki. Napjainkban is hajóznak Afrika és Dél-Ázsia partjainál fosztogatva az arra járó kereskedelmi hajókat.
És természetesen a könyvekben, főleg ifjúsági regényekben is szép számmal találunk kalóztörténeteket. Érdemes nyári olvasmányként egyet-kettőt a kezünkbe venni, hiszen, ha nyár, akkor vízpart, ha pedig vízpart, akkor egyértelműen kalózok…