Thrawn – Moziból kötetbe

A Star Wars történet folyama mára már követhetetlennek tűnik, de annyi bizonyos, hogy mivel eredetileg filmeposzról van szó, a mozikörnyezet adja a kanonizáció elsődleges irányát. A 2015-ös Az ébredő Erő új felvonást nyitott az űroperában, így a korábbi folytatásokat a lelkes rajongók most „legendák”-ként tartják számon. Ezek a regények az eredeti trilógia után játszódó eseményeket dolgozzák fel, ám a jelen állás szerint inkább alternatív folytatásnak tekinthetők. A Thrawn-trilógia első része is e legendák közé tartozik. A címszereplő egy kék bőrű és vörös szemű ’Mitth'raw'nuruodo’, azaz Thrawn admirális, egy valódi stratégiai lángelme, akinek ismert taktikája, hogy egy-egy nagyobb hadművelet előtt hosszan tanulmányozza az ellenség művészetét, ezen keresztül próbálva megérteni a legyőzendő fajt, és annak pszichológiai karakterét – általában sikeresen.

Kép forrása

Elborult elméjű klón
Thrawn története szerint öt esztendő telt el a Halálcsillag pusztulása, Darth Vader és a császár halála óta, az Új Köztársaság jóvoltából békesség honol a sokat szenvedett népek galaxisában. Luke Skywalker az új Jedi-lovagok generációjának felnevelésére dédelget terveket, Han Solo és Leia hercegnő pedig ikreket várnak. Természetesen Thripio, Artu, Csubakka és Lando Calrissian is feltűnnek a kötet lapjain. Ám a galaxis egyik távoli szegletében a hajdani sötét birodalom egyetlen életben maradt admirálisa sikerrel szervezi újra a császári flotta maradványait, s eltökélt szándéka, hogy elpusztítja Luke Skywalkert, az utolsó Jedit s lázadó társait, majd visszaállítja a birodalom régi dicsőségét. Célja érdekében még Jorus C'baoth egykori Jedi-mester elborult elméjű klónjával való együttműködéstől sem riad vissza. Csillagrombolói élén hamarosan megindítja hadjáratát, melynek során kiderül, hogy nem is egy, de négy Jedi életéről van szó!

Kép forrása

A Sötét Flotta
A trilógia második kötetében folytatódik a Birodalom örökségéért zajló ádáz küzdelem. Luke Skywalker az erőben bekövetkezett változások okait kutatja, ám Jorus C'baoth hatalmával magához hívja őt. Luke nem is sejti, hogy az őrült klón csupán gyanakvását kívánja elaltatni, valójában szolgájává kívánja tenni, és átállítani a sötét oldalra. Han Solo és Lando Calrissian bizonyítékot keresnek a Köztársaság Tanácsában ténykedő áruló ellen, ehelyett azonban egy szellemhajókból álló flottára bukkannak, mely nem más, mint a Régi Köztársaság sok éve eltűnt, legendás Sötét Flottája. Thrawn admirálisnak eközben – a megszerzett Spaarti hengerkészletnek köszönhetően – sikerül haderejét klónokkal feltölteni, s érzékeny csapásokat mérni az Új Köztársaság több rendszerére. A császár által elrejtett, pusztító erejű fegyvereken túl azonban meg akarja szerezni a Sötét Flottát is. A régen eltűnt armada helyéről azonban csak kevesen tudnak. Egyikük, Talon Karrde – aki a galaxis egyik legbrilliánsabb csempésze – hamarosan kellemetlen látogatókat kap, birodalmi rohamosztagosok személyében. Megmenekülését csupán helyettese, Mara Jade különleges érzékeinek köszönheti, ám azt még ő sem sejti, hogy a lány mestere maga az egykori császár volt.

Kép forrása

A Skywalker-klón 
A trilógia záró kötetében Thrawn admirális csillagrombolói és a Sötét Flotta kézre kerített cirkálói élén folytatja hadműveleteit az Új Köztársaság ellen. Taktikai zsenialitását kihasználva számos bolygórendszert sikerül hatalmába keríteni, miközben a Tantiss-hegyi Spaarti hengerkészlet ontja a birodalmi rohamosztagossá képezhető klónok garmadáját. A legnagyobb problémát már-már nem is a „lázadók” jelentik számára, hanem egyik legfontosabb szövetségese. Jorus C'baoth hajdani Jedi-mester egyre őrültebben viselkedő klónja a császár jogos örökösévé nyilvánítja magát, és minden eszközzel megpróbálja aláásni az admirális tekintélyét. Mindez azonban nem elég a kiszámíthatatlan erőhasználónak, aki Han Solo és Leia hercegnő ikergyermekeit is meg akarja kaparintani sötét terveihez. A gyanútlan kismama éppen a széthullóban lévő köztársaságot igyekszik összetartani, míg férje Talon Karrde társaságában a galaxis csempészeit próbálja szövetségbe tömöríteni a birodalmiak ellen. Luke Skywalker közben egy különítmény élén a klónozóhengereket őrző erődítmény elpusztítására indul, ám nem is sejti, hogy ott nem csupán a Jedi-mester-klón vár rá, hanem a császár egykori tanítványa, Mara Jade, sőt, egy Luke Skywalker-klón is.