Film maraton a fővárosban

MEGJELENT: 2019. augusztus 16., péntek | SZERZŐ: László T. András

Szeptember elején harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, melynek fő témája ebben az évben a film és a zene lesz. Az eseményen szeptember 4. és 11. között mintegy száz hazai és külföldi filmalkotás lesz műsoron több budapesti moziban, illetve Egerben és Győrben is. 

Kép forrása

Magas szőke férfi felemás cipőben
A budapesti program különösen érdekesnek ígérkezik. Idén hat ingyenes szabadtéri vetítés várja a filmrajongókat a Szent István-bazilika előtt, ahol az óriás vásznon sztárvendégek és alkotók jelenlétében láthat a közönség frissen felújított magyar és külföldi filmklasszikusokat.
Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója a rendezvényt beharangozó tájékoztatón elmondta: az első ingyenes vetítés szeptember 4-én lesz, a Budapesten forgatott Evita című zenés alkotást mutatják be az év elején elhunyt magyar producer, Andy Vajna előtt tisztelegve, de látható lesz Jankovics Marcell frissen felújított Fehérlófia című animációja is, valamint levetítik a Queen Hungarian Rhapsody: Live In Budapest 1986 című koncertfilmet is.         
A film maraton díszvendége lesz Pierre Richard francia színművész, aki részt vesz és bevezeti a Magas szőke férfi felemás cipőben című francia vígjáték vetítését szeptember 6-án.

Kép forrása

Harmincöt milliméteres filmszalagok
Idén az esemény fő tematikájaként a film és a zene kapcsolatának közel százhuszonöt éves történetét szeretnék bemutatni. Ennek megfelelően a szervezőknek mélyre kellett nyúlniuk a filmarchívumok ládáiba, s olyan alkotásokat is elő kellett ásniuk, amelyek bizony felújításra szorulnak. 
Szerencsére a nemzeti filmrestaurálási program 2017-es indulása óta több mint hetven játékfilmet újítottak fel, amelyeket mind be szeretnének mutatni a közönségnek. Idén negyvennyolc magyar filmet vetítenek le a fesztiválon és a válogatásban szép számban lesznek jelen a restaurált alkotások, emellett gyűjteményük 1935-ös anyagából is válogatnak, így a közönség harmincöt milliméteres filmszalagról vetített alkotásokat is láthat.

Kép forrása

külföldi archívumok felújított filmjei
A programnak nemcsak Pierre Richard ad nemzetközi hangulatot, de más külföldi színészek és persze külföldi filmek is láthatóak lesznek. Az Édes Emma, Drága Böbe című Szabó István-film restaurált változatának bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege. A válogatásban szerepelnek a különböző külföldi filmarchívumok által felújított filmek is. 
A nézők láthatnak Alain Delon-filmeket, világhírű musicaleket, legendás film noirokat, westerneket és olyan magyar vonatkozású amerikai filmkincseket is, mint az Easy Rider című alkotás, amelynek magyar operatőre volt Kovács László személyében.
Ráduly György azt is elmondta, hogy válogatást mutatnak majd be Kozma József zeneszerző műveiből és a filmmaraton tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós életműve előtt is. A rendezvény megnyitóján pedig Mészáros Márta Örökség című, frissen restaurált alkotását láthatja a közönség. 
Érdemes lesz szabaddá tenni szeptember második hetének napjait.
Megosztás