Piedone nyomában

MEGJELENT: 2019. január 23. | SZERZŐ: László T. András

A magyar-olasz kulturális kapcsolatokat erősítheti a Piedone nyomában című dokumentumfilm, amely a legendás olasz színésznek, Carlo Pedersolinak állít emléket és amelyet Király Levente az M5 kulturális csatorna munkatársa készített.

Kép forrása

Soha nem látott anyagok
A televízióban rövidebb, ötvenöt perces verzióban már bemutatták az alkotást, a teljes, kilencven perces film premier előtti vetítését pedig a napokban tartották a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.
A több mint négy éven át, négy országban és negyvenöt közreműködővel forgatott alkotás amellett, hogy egy legendás színész életművét tárja a nézők elé, egy kivételes személyiség eddig kevésbé ismert arcát is bemutatja. A filmben egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről. A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott alkotást Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon forgatták.
A filmben eddig soha nem látott archív anyagok, családi felvételek és fotók mesélnek róla a jól ismert filmrészletek mellett, de Bud Spencer római lakása és hétvégi nyaralója is megjelenik.

Kép forrása

Carlo Pedersoli
Király Levente, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kiemelt szerkesztője korábban úgy fogalmazott az alkotásról, hogy hatvan év után ez az első portréfilm, amely Bud Spencer teljes életét feldolgozza és azt az arcát mutatja be, amelyet az emberek nem ismerhettek a filmjeiből. 
Az eredetileg Carlo Pedersoli néven született olasz színészről kevesen tudják, hogy mélyen vallásos és példás családapa volt, aki hat nyelven beszélt és három egyetemre járt. Emellett amatőr bokszoló, autóversenyző, rögbijátékos, hétszeres olasz úszóbajnok és vízilabdázó volt, aki a helsinki és melbourne-i olimpián is részt vett. Ahogy a filmjeiben, úgy az életben is mindig a jó oldalán állt és ahol csak tudott, segített az elesetteken. Helikopterével közreműködött egy földrengés utáni mentésben, kampányolt vakokért és gyengén látókért, felemelte a hangját a háború és a kábítószerhasználat ellen, sőt az UNICEF nagykövetének is megválasztották. Bud Spencer mindemellett gyermekruhákat tervezett, könyveket és dalokat írt, sőt feltalálóként bejegyzett találmányai is voltak. 

Kép forrása

Február végétől a mozikban
Budapesti Olasz Kultúrintézet, amely a film elkészítését anyagilag is támogatta, január 29-én egy második vetítésnek is otthont ad majd.
A dokumentumfilm február végén kerül a magyar mozikba. 
Az olasz külügyminisztérium segítségével a film híre már eljutott a színész hazájába és elképzelhető, hogy az olasz mozikban is bemutatják majd a magyar Piedone-filmet.
Megosztás