Hobbit előtt, Hobbit után

Peter Jackson nevét majd mindenki a Hobbit trilógiával azonosítja, ami bizonyos szintig nem is baj, hiszen a vékonyka műhöz képest tésztaként elnyújtott filmeposz az őszi-téli időben az egész családnak remek szórakozást nyújt, azonban nem árt megismernünk azt, mitől is tudja a pár mondatban összefoglalható sztorit az Új-Zélandi zseni nekünk úgy eladni, hogy az végig fotelba szegez. 

Kép forrása

Horrortól horrorig
Peter Jackson a Gyűrűk Ura filmek készítése előtt már megannyi remek dolgot összerakott, egy kicsit tarantinósan, hiszen ő is azokból a mozikból merített, amelyeken felnőtt. 
Lássuk csak!
A Rossz ízlés, egy aprópénzből összetákolt horrorszatíra, ahol a büdzsé annyira kevés volt, hogy még maga a rendező is főszerepet vállalt benne. Ám hamar belátta, hogy inkább a kamera túloldalára való, hiszen színészként nem remekelt, bár illett a bugyuta dolgok közé. A rendezés viszont egész jól ment. Jött is a folytatás, a Hullajó, ami egy olyan zombi-paródia, amelyben több vér folyik, mint az addig készített összes élőhalottas moziban. Bemutató világszerte, közönségsiker mindenütt, kritikusok elismerése, sőt még pár díjat is bezsebelt vele.
Sokan biztosan örültek volna, ha Jackson folytatja a megkezdett utat, de gondolt egy merészet és elkészítette a Mennyei Teremtmények drámát, ami két lány barátságának történetét meséli el, ahogyan az szülőgyilkosságba torkollik. Itt már remek színészek – pl. Kate Winslet – és több pénz állt a rendelkezésére. A végeredmény egy súlyos, ám korántsem emészthetetlen dráma, amiben a rendező fantáziavilága és tehetsége új szintre emelkedik. Az ezt követő Törjön ki a frász című horrorvígjáték Michael J. Fox jutalomjátéka, s ez alkalommal nem a véré a főszerep, hanem a szellemeké, … hmm… szellemesen elmesélve. 

Kép forrása

Gyűrűk és sikerek
Ezt követően jött a Gyűrűk Ura, ami az előzményeket tekintve igazán meglepő, hiszen egy olyan adaptációval van dolgunk, amivel még Stanley Kubrick is csupán kacérkodni mert. Pedig nála jobb rendezővel ember még nem találkozott a Föld nevű bolygón. Szuperprodukciót vártak a rendezőtől és Peter Jackson bizony meg is birkózott a feladattal. Nem is akárhogyan. Az eredmény filmtörténeti mérföldkő, Oscar-díj, valamint hatalmas bevétel, a Harry Potter filmekkel való összehasonlításról már ne is beszéljünk. (Pedig maximum annyi párhuzam van a két történet között, hogy mindkettő mese. Az egyik gyerekeknek, a másik viszont felnőtteknek szól, és bizony az első fantasy műnek tartott regény még a Star Wars alkotógárdájának is nyújtott némi támpontot.)

Kép forrása

Majomkodás
Jaksont persze megpróbálták elrontani és átmenetileg sikerült is, hiszen a következő King Kong olyan lett, amilyen. Ő megpróbált ugyan mindent elkövetni, hogy egy nagyvolumenű, kosztümös és bizony romantikus filmet készítsen, viszont a trükköket ki kellett adnia a kezei közül. Így kaptunk egy olyan dolgot, amiben a rendezés, történetvezetés ugyan stabil, de senki sem lakik jól. A szerelmi szálhoz túl sok benne a látvány és idegen elem a főszereplő rovására, vérdús kalandfilmhez pedig lassú az egész mozi. Ebben az esetben jól jönne egy olyan directors cut, ami egy órával rövidebb. Nem volt más hátra ezek után, mint előre, így jött létre a Komfortos mennyország, ami hangulatában egészen a Mennyei Teremtményekig kanyarodott vissza, és Peter Jackson ismét legjobb formáját hozhatta. 
Misztikum, thriller, frenetikus színészi játék, apró mozzanatok, melyekre csak a legnagyobbak képesek. A téma itt is a gyilkosság, csak most egy gyermek ellen követik el, aki a halálát követően a való- és a túlvilág között bolyong. 

Kép forrása

Megéri megnézni

A kritikusok fanyalogtak, talán ez volt a szerepük, így Jackson újabb kanyarra kényszerült, végre oda, ahonnan mi is elindultunk. Mindenki vidám, boldog és elégedett, idővel pedig talán azok a filmrajongók is felderülnek, akik kicsit megmosolyogva nézik Peter Jacksont, a producerek által ráerőltetett szerepekben. 
A végül egy-két fontos tanács: 
Ismerkedjünk meg az Új-zélandi rendező munkásságával! Mindegyik állomásnál megéri időzni, műfajtól függetlenül igazi filmélményt kapunk. Könyv terén pedig pótoljuk a Gyűrűk Urát, ha eddig még nem tettük volna meg! Nélküle az életünk is picivel kevesebbet ér. Előtte viszont mindenképpen Hobbitozzunk egyet, hiszen csak ez lenne az előzmény! A kiolvasása ráadásul annál is kevesebb időt is vesz igénybe, mint a trilógia megtekintése.