Diák Oscar-díjas lesz az Ostrom

MEGJELENT: 2018. szeptember 13., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award): Kovács István Ostrom című munkájával bekerült a Diák Oscar három díjazottja közé. Az Ostrom a Filmalap támogatásával készült. Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében megrendezendő októberi díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díjat kapja.
  

Kép forrása

Ostrom 
Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek elmondták, hogy „az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába. Így a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben bekerül a jelöltek közé az akadémia tagok szavazatai alapján.”
A huszonhárom perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.
  
Kép forrása

Betonzajtól szürkékig  
A mozi a harminckét éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. Kovács István korábbi Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, igaz a rövidfilm kapott hideget-meleget. Története szerint egy lepusztult panelben élő kamaszlány teherbe esik, és nem tudja eldönteni, hogy akarja-e a gyereket, vagy inkább sikeres sportolóként (ami nemigen fér össze a szüléssel) kitörne a nyomorult világból, ahol él. 
Kovács azonban tavaly az első világháborús Szürke senkik című tévéfilmjével igazi sikert aratott. A mozi elnyerte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb rendező és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat. Egy katonai különítmény titkos küldetéséről szól a film, amelyből többé-kevésbé kiderül: nemcsak a háború kilátástalan, de minden eleme – így a háborúban végrehajtott titkos küldetés is – értelmetlen.
  
Kép forrása

Ezerhatszáz nevezés  
A most sikert kínáló, Budapesten és Kiskunlacházán forgatott Ostrom főbb szerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. Az Ostrom nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron; itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, és nemrég a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.   
Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen csaknem ezerhatszáz nevezés érkezett. Az elmúlt két évben az Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek két filmje is bejutott a jelöltek közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben. Diák Oscar-díjat eddig egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című diplomafilmjéért.
Megosztás