Játék az élet!

Már megint át tudott ejteni egy jó trailer, a magas pontszám, az IMDB-n és a filmről áradozó kommentek együtthatása. Mikor tanulom meg végre a leckét? Az Éjszakai játék előtt még nem sikerült, az biztos….

Kép forrása

Szintlépés
Hát igen, azt gondoltam, van valami bűbájos a „fiatal” felnőttekben, akik hétvégente összegyűlnek társasozni. Nevetnek, jól érzik magukat. Aztán rájönnek – egy gazdag haver sugallatára – hogy bizony, a heti activity party-t lehetne pár szinttel komolyabban is űzni! És, bár – a várakozásokkal ellentétben – nem egy harcosok klubjához hasonló eseménysorozat bontakozik ki előttünk, a néző mégsem lehet teljes mértékben csalódott. Az első pillanatokban legalábbis nem. Ugyanis a csapat új tagja időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve megszervezi, hogy valakit raboljanak el a társaságból! Az első, aki megtalálja, visszaszerzi a túszt, az álmai kocsijának új tulajdonosa lehet. De a feladat nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: a versenyzőknek először is el kell dönteniük, hogy mi igaz, és mi tartozik a játékhoz. Milyen szabályokat kell áthágni, hogy előbbre jussanak, és melyeket kell tiszteletben tartani, hogy ne kerüljenek börtönbe? Kik a színészek, és kik azok, akik csak szimplán nem tudnak a társadalmi normáknak megfelelően viselkedni? Igen, az alapszituáció kimeríthetetlen forrása a félreértéseknek, kínos szituációknak és a helyzetkomikumnak. Maga a tökéletes vígjáték alapanyag.

Kép forrása

Gondoltam én…
De persze ennek az éjszakának nem csak olyan hosszú távú következményei lesznek, amin röhögni lehet. A szertelen komédiát sikerült lehűteni azzal, hogy a néző megismeri a játékban részt vevő pároknak a szokásos „limonádé” problémáit: félnek az elköteleződéstől, nem elég mozgékonyak a kiskatonák, féltékenyek egymásra vagy csak ki lettek közösítve valahonnan. Forgatókönyvíróink pedig eltökélték, hogy mindegyik problémára – kötelező módon – megoldást fognak találni a játék folyamán. Amiről persze ki fog derülni, hogy nem is egy játék. A gazdag ipsét pont azon a napon rabolja el valaki, a haverjai pedig, mintha mi sem történt volna, ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel igyekeznek kiszabadítni őt – az igazi fegyverek kereszttüzében – mintha rá se jöttek volna az igazságra. Ez a hülyékhez méltó hozzáállás pedig éles kontrasztban van a film tényleges céljával: megoldani a párocskák apró-cseprő gondjait. Így taszítva a vígjátékunkat végképp a „még nézni is kínos” kategóriába.

Kép forrása

Van ennél rosszabb is
Tekintsünk el attól, hogy élet-halál szituációban nekiállnak acivity-módon, mutogatással tanácsokat adni egymásnak a szereplők. Attól is, hogy lőtt sebet borral fertőtlenítenek, mert az finomabb, mint a tömény. Egy Jason Batemantől vagy egy Rachel McAdamstől nem vár el sokkal többet az ember. Inkább örül, hogy csak kétszer kellett a testi funkcióik taglalásáig lealacsonyodni a játékidő során. De az, hogy sikerült jellegtelen mellékszereplőként elvesztegetni Michael C. Hall (Dexter) és Jeffrey Wright (Westworld) tehetségét, az szörnyen frusztrál! Hát még az, ha belátom: szemmel láthatóan van az a pénz, amivel bárkit meg lehet venni…

Kép forrása

Pedig már így is eléggé le vagyok sújtva
Még a film nézése előtt elolvastam pár kritikát a remekről. „Igazi vígjáték, aminek mély mondanivalója van”, „nagyon vicces”, „a thriller és a vígjáték tökéletes keveréke” írták sokan. És majd minden fórumon, hivatalos értékelő felületen felpontozták a nézők a látottakat! Érthetetlen. Tényleg erre vágynak az emberek? Hogy minden valós problémájuk varázsütésre megoldódjon? Hogy ostobán viselkedhessenek komoly helyzetekben? Vagy csak hogy egy agyatlan filmet nézzenek, ami garantált happy endinggel zárul? Persze az is lehet, hogy velem van a baj. Nem kéne, hogy elszomorítson, ha egy egészen eredeti ötletet sikerül unalmas klisékbe fullasztani. Vagy csak szimplán nem kéne a látottaknak az emberi és társadalmi vetületét is néznem. Akárhogy is: egy fecske úgysem csinál nyarat. Már így is túl sok időt pazaroltam az Éjszakai játékra az életemből. Nem érdemes tovább hőbörögnöm! Itt az ideje kiselejtezni a látottakat az agyamból!