Dráma és kaland

Ezerszer feldolgozták, megfestették, megírták, eljátszották Mexikó meghódításának heroikus történetét. Minisorozat azonban még nem készült Hernando Cortez fantasztikus kalandjáról. Most az Amazon Stúdióban mégis hozzáfogtak egy ilyenhez. A készülő minisorozat executive producere Steven Spielberg lesz, a főszerepet Javier Bardem játssza – értesült a The Hollywood Reporter. A két név pedig garancia arra, hogy izgalmas filmet várhatunk. 

Kép forrása

Film vagy minisorozat

De tegyük hozzá, nem volt vagy nem lesz könnyű szülés. A Cortez-sztori forgatókönyvét a néhai Dalton Trumbo írta (Életéről a közelmúltban film is készült…)  Pár éve felmerült, hogy játékfilmet készítenek az egykori forgatókönyvből. Az Amazon azonban a mozi ötletét elvetette, viszont most négyórás minisorozatban dolgozza fel a spanyol hódító életét.
A produkció az Amblin Television és Steven Spielberg executive produceri közreműködésével születik, az eredeti forgatókönyvet Steven Zaillian frissíti fel. Az ötvenes években Hollywoodban feketelistára került Trumbo forgatókönyvének címe Montezuma volt. A hatvanas években írt történet Cortés és az azték uralkodó, Montezuma kapcsolatát állította a középpontba. Akkoriban úgy képzelték, hogy a filmen újra együtt dolgozhat majd Trumbo és Kirk Douglas, aki a Trumbo forgatókönyve nyomán készült Spartacus főszereplője volt.
2014-ben a DreamWorks Zailliant kérte fel a forgatókönyv átírására. A stúdió Bardemnek szánta a főszerepet, és Spielberg rendezte volna a filmet. A The Hollywood Reporter szerint az most még nem világos, hogy Spielberg az Amazon mini sorozatának rendezését is elvállalja-e.

Kép forrása

La Noche Triste

Reméljük, igen, mert a történet Spielberg rendezői zsenijéhez méltó. Persze, nem tudjuk pontosan, hogyan ragadja meg a sztorit a forgatókönyv, de izgalmas körülmény, hogy Cortez egy mindössze hatszáz katonából, tizenhat lóból és tizenegy ágyúból álló minihadsereggel gyűrte le a hatalmas Azték birodalmat. Illetve a dolog ennél is izgalmasabb. Amikor – zavaros, de itt most nem túl fontos előzmények után – aprócska seregével partra szállt az amerikai kontinensen, partra vontatta és szétszedette hajókat, a belőlük tákolt erődöt elnevezte Veracruznak, és megmondta az embereinek, hogy nincs vissza út! Az azték főváros Tenochtitlán felé vonulva maga mellé állította az aztékok által korábban legyőzött, sanyargatott törzseket, így a főváros alá már jó húszezres sereggel érkezett. Talán ennek is köszönhető, hogy Montezuma igyekezett barátságos képet vágni Cortez érkezéséhez és ünnepélyesen fogadta a conquistádorokat. 

Tárgyalások, harácsolás, az uralkodó fogságba vetése, az emberáldozat eltiltása következett, amit nem vettek jó néven az aztékok, s miközben Cortez visszaszaladt Veracruzba, hogy az utána a küldött sereget a maga oldalára állítsa, addig a mexikóiak körül zárták a Tenochtitlánban hagyott helyőrséget. Mire a vezér visszatért, a dolgok végletesen elfajultak. Ellenséges gyűrűben találták magukat, az indiánok még Montezumát is megölték, miközben próbálta lecsillapítani a forrongó várost. A kitörés, a világhírű La Noche Triste, a szomorúság éjszakája során a spanyolok iszonyú veszteségeket szenvedtek. Tenochtitlán egy tó közepén feküdt, s a várost töltések kötötte össze a szárazfölddel. Ezek egyikén vonultak a spanyolok, elöttük, mögöttük, mellettük – csónakokban, tutajokon – sokszoros túlerőben az ellenség. Cortez ezeregyszáz emberéből hatszáz meghalt, az összes ágyú és az összerabolt arany java odaveszett. 
A vezér egy év múlva, 1521-ben visszatért, és három hónapos ostrom után elfoglalta a várost. Serege ekkor nyolcvanhat lovasból, száztizennyolc számszeríjászból, illetve lövészből, hétszáz nehézgyalogosból és húszezer Tlaxcala törzsbéli harcosból állt. A sikert azonban nemcsak nekik köszönhette, hanem a himlőnek is. Tenochtitlán lakosságának fele idő közben belehalt az Európából behozott betegségbe. A maradékot a győztesek mészárolták le… 

Kép forrása

Egy drámai pillanat
„Kevés pillanat van a történelemben, amely ilyen kulturális hatással volt, mint Cortez története. A sorozatot drámával és kalanddal töltjük meg" – mondta el Sharon Yguado, az Amazon Stúdió forgatókönyvből készülő produkcióinak főnöke. S mi hozzá tehetjük: nem lesz nehéz dolguk. 
Javier Bardem a Nem vénnek való vidékben játszott szerepéért kapott Oscar-díjat. A Cortés az eddigi legnagyobb amerikai tévés szerepe lesz. A színész az produceri munkában is részt vesz. És reméljük Cortezként is megállja a helyét. 

Kép forrása