Cannes: nem lesz magyar film?

MEGJELENT: 2018. április 13. | SZERZŐ: László T. András

A francia-svájci Jean-Luc Godard Le livre d'image (Képes könyv), az olasz Matteo Garrone Dogman, valamint az amerikai Spike Lee Black Klansman és David Robert Mitchell Under the Silver Lake című filmjei mellett elsősorban újoncnak számító rendezők alkotásai kaptak meghívást a 71. cannes-i fesztivál hivatalos programjába – jelentették be a szervezők.

Kép forrása

Listázás
A kínálatban egyelőre nincs magyar alkotás, bár egy ideig úgy tűnt, hogy Nemes Jeles László filmje, a Sunset bekerül a versenybe. Még van remény, hiszen tavaly is utólag került be a programba a svéd A négyzet című film, ami végül megnyerte az Arany Pálmát.
A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjét május 9. és 19. között rendezik meg, az ezerkilencszázhat benevezett film közül a hivatalos programba eddig negyvenhárom alkotás kapott meghívást, ezek közül tizennyolc versenyezhet az Arany Pálmáért. A lista nem végleges, a következő napokban további bejelentések várhatók.
Kelet-Európából, azaz a szomszédból a 2015-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat kapott Ida című lengyel film rendezőjének, Pawel Pawlikowskinak új alkotása (Zimna Wojna) versenyezhet az Arany Pálmáért.  

Kép forrása

Filmek és rendezők
Három francia rendező filmje látható a versenyben, Stéphane Brizé En Guerre (Háborúban) című műve Vincent Lindonnal a főszerepben, Christophe Honoré Plaire, aimer et courir vite (Tetszeni, szeretni és gyorsan futni), valamint Eva Husson Les Filles du soleil (A nap lányai) című alkotása. 
A francia rendezőnőn kívül a versenyben további két női rendező kapott meghívást, a libanoni Nadine Labaki Capharnaüm című filmjével, amely a Bejrútban élő utcagyerekekről és migránsokról szól, valamint az olasz Alice Rohrwacher Lazzaro Felice című alkotása.
A versenyben lesz látható az iráni ellenzéki Dzsafar Panahi Három arc és a moszkvai otthonában házi őrizetben lévő orosz Kirill Szerebrennyikov Nyár című alkotása is, amely a brezsnyevi időszak Szovjetuniójának rockmozgalmáról szól. A szervezők a két rendezőt meghívták Cannes-ba.

Kép forrása

Forró témák
Érdekesség, hogy Oroszország egyik legismertebb rendezőjét, Kirill Szerebrennyikovot tavaly augusztusban helyezték házi őrizet alá, mert a gyanú szerint csaknem hetvenmillió rubelt (jó háromszázmillió forintpot) sikkasztott el, amelyet a kormány egy színházi előadásra adott. A Gogol Színház negyvennyolc éves rendezője tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást, hazájában és külföldön számos kollegája kiállt mellette. 
Ugyancsak zűrös Dzsafar Panahi ügye. Az iráni rendezőt hazájában eltiltottak a rendezéstől, de ettől függetlenül az egyik legnagyobb hatású művésznek számít és továbbra is dolgozik. Most a cannes-i fesztivál meghívólevelet küld a teheráni vezetésnek annak érdekében, hogy „el-, majd hazaengedjék”. 
A cannes-i mezőnyben eddig ismeretlen két japán, egy kínai, egy egyiptomi és egy dél-koreai rendező filmje is meghívást kapott a versenyprogramba, amely a témák szempontjából nagyon politikusnak ígérkezik. A fesztivál Aszgar Farhadi iráni rendező Everybody Knows című spanyolul forgatott filmjével veszi kezdetét május 8-án. A pszichológiai thriller főszerepeit Penélope Cruz és Javier Bardem alakítják. S, ha már a sztárok szóba kerültek, mondjuk el, hogy a korábbi éveknél kevesebb hollywoodi sztár vonul majd fel a vörös szőnyegen.
Megosztás