Szemben a démonokkal

MEGJELENT: 2018. március 7. | SZERZŐ: Thurzó Gábor András

A saját démonaival szeretné szembesíteni a nézőt Paolo Genovese legújabb filmje – mondta az olasz rendező, aki A Hely (The Place) magyarországi bemutatója alkalmából Budapestre látogatott.

Kép forrása

Mire vagyunk képesek?
Előző filmje, a Magyarországon is nagy sikert aratott Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) középpontjában a mindennapi titkok és hazugságok állnak. A Hely fókuszába a morál, az etika központi kérdése került: mire vagyunk képesek, hogy elérjük, amit igazán akarunk? A különös hangulatú filmben egy titokzatos, név nélküli férfi a Hely nevű kávézóban fogadja ügyfeleit. A hozzá fordulók különböző problémákkal keresik fel, mindegyikük vágyik valami olyanra, amit az életében saját erőből nem tud elérni. A férfi azt ígéri ügyfeleinek, hogy teljesülni fognak a vágyaik, ha cserébe elvégzik azokat a meghökkentő és váratlan feladatokat, amelyeket rájuk bíz. Mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e az egyezséget, és meddig képes elmenni azért, hogy elérje célját...

Kép forrása

Kik vagyunk? 

A Teljesen idegeneket eddig több mint hatvan országban mutatták be, ezek közül tízben remake is készült vagy készül (mint februárban kiderült, Goda Krisztina is feldolgozza a történetet). 
„A forgatókönyv egyes részein heteket, néha hónapokat is dolgoztam, ezért nem jó érzés azt látni, ha megváltoztatják ezeket, ha viszont semmit nem tesznek hozzá a filmhez, akkor a feldolgozás sem lesz érdekes” – mondta ezekkel kapcsolatban Paolo Genovese.
Az eredeti történet szerint hét jó barát találkozik azért, hogy együtt vacsorázzanak. Úgy döntenek, hogy az asztalra rakják mobiltelefonjaikat és bárkinek is jelez a telefonja, együtt hallgatják meg a kihangosított hívásokat, együtt olvassák el a bejövő SMS-eket, és együtt néznek meg minden beérkező képes vagy szöveges tartalmat. Mivel barátokról van szó, úgy hiszik, hogy ismerik egymást, de ez a játék váratlan titkokat is felszínre hoz...
Az internet és az okostelefonok elterjedése teljesen megváltoztatta az emberek életét, a Teljesen idegenek témájául ezért választotta ezeket az eszközöket és a bennük rejtegetett titkokat. A film forgatókönyvének hajtóereje az a felismerés, hogy az emberek mennyire kevéssé ismerik még a hozzájuk legközelebb állókat: barátaikat, házastársukat, gyerekeiket is – tekintett vissza kérdésekre válaszolva előző munkájára.

Kép forrása

Nézzünk magunkba!
Paolo Genovese az új filmmel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy A Hely filmes „kamaradarab”, noha ez nem volt szándékos. „Most olyan életszakaszban járok, amikor inkább az emberi kapcsolatok, vágyak, érzések foglalkoztatnak, de a következő filmem ismét sokhelyszínes lesz; részben Manhattanben vesszük fel, angol nyelven” – tette hozzá.
A különös film alapötletét egy kanadai internetes sorozat adta, amelynek központi témája az volt, hogy az emberek meddig mennének el azért, amit nagyon szeretnének. „Olyan mozifilmet akartam, amely rákényszeríti a nézőt, hogy nézzen magába, szembesítse magát a saját démonaival” – mutatott rá a rendező.
A Hely csütörtöktől látható Budapesten hat, vidéken tizenöt moziban; Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli, Marco Giallini, Alba Rohrwacher és Rocco Papaleo főszereplésével.
Megosztás