Szemben a démonokkal

MEGJELENT: 2018. március 7. | SZERZŐ: Thurzó Gábor András

A saját démonaival szeretné szembesíteni a nézőt Paolo Genovese legújabb filmje – mondta az olasz rendező, aki A Hely (The Place) magyarországi bemutatója alkalmából Budapestre látogatott.

Kép forrása

Mire vagyunk képesek?
Előző filmje, a Magyarországon is nagy sikert aratott Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) középpontjában a mindennapi titkok és hazugságok állnak. A Hely fókuszába a morál, az etika központi kérdése került: mire vagyunk képesek, hogy elérjük, amit igazán akarunk? A különös hangulatú filmben egy titokzatos, név nélküli férfi a Hely nevű kávézóban fogadja ügyfeleit. A hozzá fordulók különböző problémákkal keresik fel, mindegyikük vágyik valami olyanra, amit az életében saját erőből nem tud elérni. A férfi azt ígéri ügyfeleinek, hogy teljesülni fognak a vágyaik, ha cserébe elvégzik azokat a meghökkentő és váratlan feladatokat, amelyeket rájuk bíz. Mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e az egyezséget, és meddig képes elmenni azért, hogy elérje célját...

Kép forrása

Kik vagyunk? 

A Teljesen idegeneket eddig több mint hatvan országban mutatták be, ezek közül tízben remake is készült vagy készül (mint februárban kiderült, Goda Krisztina is feldolgozza a történetet). 
„A forgatókönyv egyes részein heteket, néha hónapokat is dolgoztam, ezért nem jó érzés azt látni, ha megváltoztatják ezeket, ha viszont semmit nem tesznek hozzá a filmhez, akkor a feldolgozás sem lesz érdekes” – mondta ezekkel kapcsolatban Paolo Genovese.
Az eredeti történet szerint hét jó barát találkozik azért, hogy együtt vacsorázzanak. Úgy döntenek, hogy az asztalra rakják mobiltelefonjaikat és bárkinek is jelez a telefonja, együtt hallgatják meg a kihangosított hívásokat, együtt olvassák el a bejövő SMS-eket, és együtt néznek meg minden beérkező képes vagy szöveges tartalmat. Mivel barátokról van szó, úgy hiszik, hogy ismerik egymást, de ez a játék váratlan titkokat is felszínre hoz...
Az internet és az okostelefonok elterjedése teljesen megváltoztatta az emberek életét, a Teljesen idegenek témájául ezért választotta ezeket az eszközöket és a bennük rejtegetett titkokat. A film forgatókönyvének hajtóereje az a felismerés, hogy az emberek mennyire kevéssé ismerik még a hozzájuk legközelebb állókat: barátaikat, házastársukat, gyerekeiket is – tekintett vissza kérdésekre válaszolva előző munkájára.

Kép forrása

Nézzünk magunkba!
Paolo Genovese az új filmmel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy A Hely filmes „kamaradarab”, noha ez nem volt szándékos. „Most olyan életszakaszban járok, amikor inkább az emberi kapcsolatok, vágyak, érzések foglalkoztatnak, de a következő filmem ismét sokhelyszínes lesz; részben Manhattanben vesszük fel, angol nyelven” – tette hozzá.
A különös film alapötletét egy kanadai internetes sorozat adta, amelynek központi témája az volt, hogy az emberek meddig mennének el azért, amit nagyon szeretnének. „Olyan mozifilmet akartam, amely rákényszeríti a nézőt, hogy nézzen magába, szembesítse magát a saját démonaival” – mutatott rá a rendező.
A Hely csütörtöktől látható Budapesten hat, vidéken tizenöt moziban; Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli, Marco Giallini, Alba Rohrwacher és Rocco Papaleo főszereplésével.
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email