Filmek és medvék

MEGJELENT: 2018. február 7. | SZERZŐ: Thurzó Gergely András

Az 1968-ban Nyugat-Európában elindult mozgalmak, a civil kurázsi, a menekültek sorsa mellett számos magyar vonatkozású film is bemutatkozik a hamarosan kezdődő 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Kép forrása

Csaknem ezer vetítés      
Az idei Berlinaléra hétezerkilencszázkilencvenegy filmet neveztek be, ötszázhetvennel többet az egy évvel korábbinál. A szervezők háromszáznyolcvanöt munkát válogattak be a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának programjába, amelyen tizenegy nap alatt csaknem ezer vetítést tartanak – jelentették be a keddi nemzetközi sajtótájékoztatón.
A fesztivál most először egy animációs filmmel, Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című alkotásával kezdődik. A nagyjátékfilmes versenyprogramban huszonnégy munkát mutatnak be, közülük tizenkilenc indul az Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért. A fesztivál életműdíját – egy tiszteletbeli Arany Medvét – az idén Willem Dafoe amerikai színész kapja meg, akinek munkásságát egy tíz filmből álló válogatással mutatják be.
A zsűri elnöke Tom Tykwer német filmrendező, tagjai Cécile de France belga színésznő, a tavalyi nyitófilm, a Django egyik szereplője, Chema Prado spanyol filmesztéta, a spanyol nemzeti filmarchívum (Filmoteca Espanola) korábbi vezetője, Adele Romanski amerikai producer, aki főleg a 2017-ben Oscar-díjjal kitüntetett Holdfény című film producereként ismert, valamint Szakamoto Rjuicsi japán zeneszerző, aki egyebek mellett a szintén Oscar-díjas A visszatérő zenéjét írta, és Stephanie Zacharek amerikai kritikus, a Time magazin szakírója.

Kép forrása
       

Miután „kiszállnak a hajóból”

Az idei a „68. Berlinale, a '68-as mozgalmak ötven éve kezdődtek, és én is éppen hatvannyolc éves vagyok, úgyhogy az idén sok minden '68-ról szól” – mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. Az ötven éve indult nyugat-európai mozgalmak mellett a menekültek helyzete is fontos téma, de az utóbbi néhány évvel szemben a filmek nem elsősorban magával a meneküléssel foglalkoznak, hanem azzal, hogy mi történik a menekültekkel, miután „kiszállnak a hajóból” – fogalmazott Kosslick, utalva arra, hogy 2016-ban az Arany Medvét a Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz dokumentumfilm nyerte el, amely az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt. Most a menekültek ügyéről szól a többi között a Transit (Tranzit) című német versenyfilm, amely Anna Seghers azonos című regényének alapján készült, a történetet a jelenkorba helyezve. 
A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idei vendégei között van például Bill Murray, Tilda Swinton, Robert Pattinson, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix és Jeff Goldblum. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti – egy szombati – napon adják át, ezúttal február 24-án, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Kép forrása
       

Magyarok a szekciókban

A társadalmi-politikai mozgalmak történeteivel és hatásaival egy egész sorozat foglalkozik „1968 - Vörös zászlót mindenkinek!” címmel. Az összeállítás a rövidfilmes szekció része, amelyben visszatérő versenyzőként Bucsi Réka is szerepel Solar Walk című animációs filmjével, a tavaly bemutatott Love és a 2016-ban bemutatott Symphony no. 42 című munka után.
A szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban is szerepel magyar alkotás, Bogdán Árpád Genezis című filmje, amelynek a február 15-én kezdődő Berlinalén lesz a világpremierje. 
Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja pedig a fesztivál Shooting Stars című programjában mutatkozik be. A legígéretesebb európai színésztehetségeket felvonultató rendezvénysorozaton korábban olyan, időközben világszerte ismertté vált művészek szerepeltek, mint Daniel Craig, Alicia Vikander és Daniel Brühl.
Magyar vonatkozású munka a polgári ellenállást, a civil kurázsit a középpontba helyező alkotások sorában is van – írta a Távirati Iroda. Ez a Das schweigende Klassenzimmer (Az elnémult osztály) című német játékfilm, amelyet a különleges filmeket bemutató Berlinale Special szekció programjába válogattak be. Lars Kraume rendező egy megtörtént eseményt dolgozott fel, a Storkow nevű keletnémet kisváros gimnáziumában 1956. október 29-én szervezett szolidaritási akciót, amellyel a tanulók a magyar forradalmárok mellett álltak ki ötperces néma tiszteletadással.Megosztás