Egy terrorista hétköznapjai

MEGJELENT: 2018. január 4. | SZERZŐ: Gergely András

Anis Amri, hogyan keletkezik egy terrorista címmel készült film Olaszországban a 2016. december 19-i berlini gázolásos merénylet tunéziai elkövetőjéről, aki Lampedusa szigetére érkezett Európába, és a milánói Sesto San Giovanniban, rendőrségi tűzharcban vesztette életét. 

Kép forrása

Hány terrorista lehet még?
Az olaszországi kereskedelmi hírcsatornákon vetített dokumentumfilm Anis Amri életének olaszországi szakaszát kíséri végig. Ezzel egy időben a La Repubblica olasz napilap honlapja többrészes webfilmet közölt a tunéziai fiatalemberről. A filmek arra keresnek választ, mi vezette Anis Amrit a berlini karácsonyi vásáron elkövetett merényletig, amelyben tizenkét személy veszítette életét: hol radikalizálódott Anis Amri, milyen olaszországi háttérrel bírt, és hány hasonló terrorista lehet még Olaszországban. 

Kép forrása

Radikalizálódás a börtönben
A huszonnégy évesen meghalt Anis Amri fiatalkorú volt, amikor 2011-ben Tunéziából Lampedusa szigetére érkezett. Illegális bevándorlóként egy szicíliai migránstáborba került, ahol lázadásban vett részt, majd hatósági személyre támadt, és ezért több mint négy évet töltött egy olaszországi börtönben. 
A migránstábor olasz dolgozóinak visszaemlékezései szerint Anis Amri a táborban kitett feszületeket megfordította, ami közismert sátánista utalás. Ezen kívül a migránstáborban az elsők között szervezte a muzulmán imatalálkozókat, ahol maga is gyakran prédikált. Radikalizálódása azonban az olasz börtönökben kezdődhetett, ahol szélsőséges rabtársak hatása alá került. Hatósági adatok szerint több mint ötszáz iszlamista rabot tartanak megfigyelés alatt az olaszországi börtönökben, akik közül több mint száz vall szélsőséges nézeteket. Például ünnepel, ha több áldozatot követelő terrorista merényletről értesül. 

Kép forrása

Vissza Tunéziába
Anis Amri 2015 májusában szabadult az olasz börtönből, megállt a közép-olaszországi Aprilia városában (ahol az idei marseille-i késelő algériai merénylő is élt) és júniusban már Németországban volt. Hamis olasz és tunéziai útlevél is volt nála, és nem kizárt, hogy Olaszországba is visszatért néha, mivel drogkereskedőként több olasz ügyfél száma is szerepelt a mobiltelefonján. 
A berlini merénylet után Franciaországon keresztül vonattal jutott vissza Olaszországba, először Torinóba, majd Milánóba a központi vasúti pályaudvarra. Innen éjszakai autóbusz járattal ment Sesto San Giovanniba, az ottani távolsági buszállomásra, ahol két olasz rendőr igazoltatta. Tüzelni kezdett rájuk, s a rendőrök egyike végzett vele. 
Anis Amri holttestét családja augusztusban szállíttatta vissza Tunéziába. 
Alberto Nobili olasz ügyész azzal zárta le a tunéziai terrorista ügyében indított nyomozást, hogy Anis Amrinak nem voltak tettestársai Olaszországban. Megosztás