Cicaharc az olcsó Thorért

The layover. Egy újabb csoda, amivel azért találkoztam, mert idegenbe szakadt, tanulástól megcsömörlött lelkem már egy kis falat, igénytelen lazítással is beéri. Mert be kell valljam: szemem elégedetten pihent meg a két szépséges színésznőn, és ráadásul néha még el is mosolyodtam a film nézése közben! De azért ott még nem tartunk – szerencsére – hogy másnap, lelki egyensúlyomat visszanyerve, ne szégyelljem magamat azért, hogy ilyen sekélyes időtöltésre adtam a fejem…

Kép forrása

Magamat sem értem!
Nem mondom azt, hogy sokat kellet gondolkodnom azon, hogy hol is siklott félre a film. Egyértelmű volt már a kezdet kezdetétől, hogy a bugyuta, elképzelhetetlen alapszituáció miatt nem igazán várhatunk csodát a sztoritól. Viszont azt is láttam, hogy ha a készítők el mertek volna rugaszkodni az ismert sémáktól, kis kreativitást vittek volna a forgatókönyvbe, akkor bepalizhattak volna józan állapotomban is. De persze ez nem történt meg! Laza, felhőtlen, hétvégi szórakozás helyett inkább azon kell rágnom magam, hogy hogyan nem kapcsoltam ki a tv-t az első fél óra után. Vagy legalább váltottam volna a Pakisztán-Sri Lanka krikett szuperkupára. Mert azon legalább lehet röhögni!

Kép forrása

Micsoda sztori
Kate (Alexandra D’Addario) és Meg (Kate Upton) ősidők óta a legjobb barátnők. Együtt laknak, hasonló életszínvonalon élnek, és még bajba is egyszerre kerülnek. Kirúgják őket a munkahelyükről. És amikor hirtelen a nyakukba szakad a reményvesztettség, a lányok elhatározzák: a trópusokon fogják elfelejteni utóbbi kudarcaikat. A repülőn a két lány közé ül az olcsó vígjátékok Chris Hemsworthja, Ryan (Matt Barr), akinek a kegyeiért aztán a lányok ölre mennek. Igen kevés vicces, néhány szexi és rengeteg kínos szituációba keverve bele egymást, és a jobbat érdemlő nézőket. 

Kép forrása

Érdektelen
A film a két lány jellemének igen egyszerű ellentétére próbálja alapozni a viccesnek szánt szituációinak nagy részét. Kate a megfontolt, nénisen öltöző, unalmas irodalomtanár, aki mellé csapódott Meg, a heves, szembetűnően vonzó és gonosz barátnő. Mindkét karakter azonban megmaradt a biztonságos határokon belül: egyiket sem sikerült érdekessé, szélsőségessé tenni. Egyik tulajdonságuk sem lett feltűnően kidomborítva. És teljesen mindegy, hogy ez a forgatókönyvírók töketlensége, vagy a két, mosolyából élő színésznő tehetségtelensége miatt lett így, az eredmény ugyanaz. Senkit sem utáltunk vagy szerettünk meg a film során. Így fulladt lagymatag érdektelenségbe az összes jelenet. Amin persze sem a szép lányok testi funkcióinak szemléltetése, sem az esős-kelős „poénok” nem tudtak változtatni.

Kép forrása

Megpróbálják felrázni
Félúton valahol a forgatókönyvírók észbe kaptak, és megpróbáltak valami „üzenetet” belecsempészni a filmbe. Miután mind két lány lefekszik Ryannel, és kötelező módon realizálják, hogy egy fickó miatt nem érdemes a barátságukat kidobni az ablakon, kiderül: Ryan a hétvégén nősülni készül. Így a lányok, egy igazi szent célért félreteszik ellentéteiket, és megpróbálják megakadályozni, hogy Ryan összekösse az életét egy harmadik nővel. Ám, amikor megérkeznek az esküvőre, látják, hogy a jövendő feleség egy kiállhatatlan hárpia. És levonják a konklúziót: Ryan megérdemelte a szexet velük, hiszen a lányoknak nem volt rossz, a férfinak pedig egész életében ezután szörnyű lesz. Karma.

Kép forrása

Még egy lapáttal
És jobban jártunk volna, ha ennél a nonszensz – de legalább egy kicsit eredetien ostoba – „tanulságnál” ért volna véget a film. De nem! Az utolsó jelenetekben még azt is be akarják adni a nézőknek, hogy ez az egész lehetetlen, gonosz versengés a két lány hasznára vált. Kate már boldogan, az utazásból merített (?) ötletektől telve fog visszatérni a tanításhoz, Meg pedig a buta, félisteni kinézetű szeretőit lecseréli egy apu-testű, gazdag fickóra. Nem hittem volna, hogy a „ha idegesítő a barátnőd, megérdemli, hogy megcsald” üzenetet alul lehet múlni, de azt hiszem sikerült.

Kép forrása

Vajon nekem sikerül-e?

Az enyém talán egy kicsit egyszerű, de bízok benne, hogy megbocsájtják nekem – főleg mivel célom az, hogy pár perces cikkemmel megmentsem önöket másfél óra értetlen csodálkozástól. És a végső csalódástól. Inkább megsúgom: az egyetlen bikinis jelentre rá lehet keresni a neten. A trailerben pedig nagyjából az összes jó poént ellőtték. Nehogy erre a filmre pazarolják a drága idejüket!