Delfinkislány

MEGJELENT: 2017. december 4. | SZERZŐ: Thurzó Gábor

A hegyek és vizek könyve című egész estés kínai produkció és A teher című svéd rövid animáció nyerte a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

Kép forrása    

A hegyek és vizek könyve
Az egész estés versenykategória győztes filmjét, A hegyek és vizek könyve című, százöt perces animációt Hszuan Liang és Csun Csang rendezte. A filmben egy tizenhat éves lányt delfinként az emberek közé küldenek beavatási szertartása részeként. Amikor bajba kerül, egy fiatalember az élete árán menti meg, ezért a lány hálából megpróbálja feltámasztani a fiú lelkét. 
Shelley Page, a zsűri elnöke értékelésében hangsúlyozta, hogy a zsűrire mély benyomást tett a kínai alkotás történetének egyedülálló és varázslatos univerzuma, valamint emlékezetes és összetett karakterei. A testület szerint a rendező a két- és háromdimenziós technikát is sikerrel használta fel a szórakoztató és gazdag látványvilágú film létrehozásában.

Kép forrása    

A világ innenső végén
A mezőnyben versenyzett még a Teheráni tabuk című iráni, a Zombillénium című belga-francia és A saját hangod című japán alkotás, valamint a Katabucsi Szunao rendezésében készült, A világ innenső végén című, ugyancsak japán film, amely a zsűri külön elismerését kapta. Katabucsi filmjével kapcsolatban a zsűri kiemelte, hogy az alkotás érzékeny és részletes leírását adja egy japán kis közösség hétköznapjainak, amelyet mélyen érintenek a korabeli történelmi események, a második világháború.
A rövidfilmes mezőnyben harminc produkció versengett a fesztivál egyetlen pénzdíjas elismeréséért, a kétezer eurós (mintegy hatszázharmincezer forintos) fődíjért, amelyet végül a svéd Niki Lindroth von Bahr A teher című alkotása kapott.
A kategória zsűrijében Nancy Phelps animációs szakújságíró, Javier Mrad filmrendező, Katariina Lillqvist filmrendező és Tamás Patrovits filmrendező, fesztiváligazgató foglalt helyet. A grémium úgy értékelte, hogy A teher eredeti módon használja a bábanimációt, és különlegesen ötvözi a zenés színházat a társadalmi kérdésekkel.

Kép forrása    

Vulkánsziget
Versenyben szereplő három magyar munka közül Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje kapott külön elismerést az argentin zsűritagtól, Javier Mradtól, aki a film szépségét és költőiségét méltatta. 
Nancy Phelps külön elismeréssel jutalmazta Chintis Lundgren Manivald című rövid animációját. Katariina Lillqvist pedig a Nem történik semmi című munkát, amelyet Michelle és Uri Kranot rendezett. Tamás Patrovits Sasha Svirsky Lerajzolni valakit kilencszer című alkotását jutalmazta.
Az idei ötnapos fesztivál alatt tizenhárom egész estés filmet és kétszáz új rövid animációt láthatott a közönség. A programban a vetítések mellett kiállítások, workshopok és koncertek is szerepeltek. A műsorban kiemelt figyelmet kapott a függetlensége centenáriumát ünneplő Finnország és a százéves argentin animációt ünneplő Argentína. 

Kép forrása    


Megosztás