Robin Hood a horvát tengerparton nyilaz

Dacára annak, hogy a történet – lényegéből adódóan – mindenképpen a középkori Angliában játszódik, a következő két hétben a dél-dalmáciai Dubrovnikban forgatják az új Robin Hood film egyes jeleneteit. Bár tény, hogy Robin Hood idejében a horvát tengerpart is telis-tele volt tengeri és szárazföldi rablóbandákkal, mégsem egy efféle változat van most készülőban.

A középkori Nottingham

Otto Bathurst filmrendező a furcsa döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy mielőtt felfedezte volna Dubrovnikot, régi magyar nevén Raguzát, három hónapig sikertelenül kutatott Angliában megfelelő helyszín után, amely hűen ábrázolta volna a középkori Nottinghamet. Végül azért döntött a dalmát kisváros mellett, mert az emberek nyitott voltak az együttműködésre. „A legtöbb helyszínen ahol eddig forgattunk, általában megtiltották, hogy itt vagy ott jeleneteket vegyünk fel, Dubrovnikban erre nem volt példa” – mondta.
Bathurst arról nem beszélt, mekkora költségvetésből készítik a filmet – mert mint fogalmazott –, az ellentétes a Lionsgate kanadai-amerikai filmipari cég politikájával. Sajtóértesülések szerint azonban mi elmondhatjuk, hogy a film állítólag kilencvenmillió dollárból készül, és további száz millió dollárt költenek majd reklámozására.

A tolvajok fejedelme
Újságírói kérdésre válaszolva a rendezőtől megtudhattuk, hogy a mostani Robin Hood merőben más lesz, mint az eddig készült verziók. A sokszor és sokféleképpen feldolgozott történet központi alakja Robin Hood az angol mondakör és folklór egyik legismertebb hőse, „a tolvajok fejedelme”. Leginkább arról közismert, hogy „elvesz a gazdagoktól, és a szegényeknek ad”. Robin egy törvényen kívüli képzett íjász, aki társai segítségével fosztogatja az angliai Nottinghamshire megyében utazókat. A legrégebbi fennmaradt ballada – a Robin Hood és a szerzetes – Robin elfogatásáról szól. Az ősballada 1450 körül keletkezhetett és szereplői között már megtalálhatjuk Robin Hood társait: Little Johnt, Muchot, a molnár fiát és Will Scarletet is.
Nekünk, magyaroknak leginkább Mándi Iván ifjúsági regényéből lehet ismerős, no meg abból a kismillió filmből, ami a történet alapján készült. Ezek sorát gyarapítja most Bathurst filmje, aki szerint téma épp oly aktuális ma is, mint korábban a történelemben. Ezt különösen akkor tarthatjuk igaznak, ha tudjuk, az új mozi szórakoztató film lesz, amelynek hátterében a korrupció áll és egy ember, aki meg akarja változtatni az igazságtalanságot.

Megkezdődött a szezon

Visszatérve a horvát városkához, a rendező úgy nyilatkozott, hogy Dubrovnik építészete számos új jelenet megalkotására ihlette, ami miatt sokkal kevesebb számítógépes effektet kell majd használniuk.
„Horvátországban eddig négyszázmillió kunát (16,5 milliárd forint) fektettek be különböző filmgyárak, és ebből hatvanmillió kunát (2,4 milliárd forint) fizetett vissza az ország” – mondta Nina Korzinek horvát kulturális miniszter.
Gari Capelli turisztikai miniszter szerint a Robin Hood forgatása Dubrovniknak annyit jelent, mintha megkezdődött volna a szezon.
A dalmát tengerpart legszebb városába, amelyet az Adria Gyöngyének is neveznek, nemrég megérkezett Taron Egerton, aki Robin Hood szerepét játssza és Jamie Dornan színész. E. Bennett Walsh ügyvezető producer újságírói kérdésre válaszolva, hogy Leonardo DiCaprio a film producere ellátogat-e Dubrovnikba, annyit mondott: a híres színész nagyon elfoglalt.