Harc a földért, a szerelemért, az életért

MEGJELENT: 2017. február 28. | SZERZŐ: Thurzó Gábor András

A konfliktusok felvállalásáról, a magunkért való kiállásról, a szeretetről és az apa-fiú kapcsolatról szól Kostyál Márk rendező Kojot című filmje.

Nem lehetsz az menekülő állat

A történet szerint Tűzkőre, egy vidéki faluba érkezik Bicsérdi Misi –, akit Mészáros András alakít –, mert megörökölte nagyapja házát és birtokát. Misi kiábrándult, állandóan menekülő fiatal harmincas, aki nem találja a helyét az életben, a munkájában, párkapcsolatában. Nekikezd a ház építésének néhány segítőjével, de ez sérti a környék oligarcháinak érdekeit. Súlyos harc kezdődik a földért, a szerelemért, az életért. Misi végül minden szempontból igazi kojottá, prérifarkassá válik.
„Amikor a filmet elkezdtem csinálni, az volt a mottóm, hogy nem lehetsz az életedben menekülő állat” – így a rendező. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai világban hiába verik át az embert, sokan mégsem mernek belemenni a konfliktusokba, mert félnek. „A kojotság azt is jelenti, hogy kiállsz magadért és adott esetben nemet tudsz mondani” – magyarázta.

Többen megfenyegettek
Személyes élményen alapul a film története – mondta a rendező, aki 2004-ben hasonló helyzetbe került, amikor vidéken belevágott egy építkezésbe. „Urbánus legendák szintjén telekmutyiról keringtek mendemondák a faluban, hogy jönnek majd svéd befektetők földet vásárolni, és többen megfenyegettek, hogy ha a házat fel merem építeni, azt le fogják dózerolni” – fogalmazott.
A mozi persze a valós szál mellett nagyon sok fikciós elemet is tartalmaz. A rendező elmondta, hogy a vidék mindannyiunk bölcsője, amelynek csak egy része a „tróger világ”, de rengeteg szépséget is hordoz. A film szereplői a férfi archetípusokat jelenítik meg: az egyenes gerincet, a büszkeséget és azt, hogy egy férfi akkor is beleáll a konfliktusba, amikor már mások félnek. A rendező szerint a film arra is próbálja ráirányítani a figyelmet, hogy mindenki merjen kiállni önmagáért.

Erős apa-fiú szál

A filmben szereplő családokban nagyon erős az apa-fiú szál. A rendező hangsúlyozta, hogy minden fiú cipeli magával az édesapja jó és rossz dolgait. „De mindenki egyszer csak megérti, hogy a gyökereiből mit kell magával vinnie. A film sokat épít erre a szálra, hogy hozzuk magunkkal a családi örökséget, ami sokszor gátat jelent abban, hogy jobb legyen az életünk” – mutatott rá.
Misinek az édesapja nem képes kiállni magáért és ezt neveli bele a gyerekébe is, akinek férfivá kell válnia, amihez nehéz út vezet. A másik családban az ellenkező eset áll fenn. A család feje Szojka, akit Kovács Frigyes alakít, egy zsarnoki, erőszakos apa, aki lelkileg terrorizálja és passzív agresszióval sakkban tartja a fiát és a családját, miközben a fiú ez ellen lázad – tette hozzá.
Mészáros András és Kovács Frigyes mellett a további szerepekben Bocsárszky Attila, Orbán Levente, Dobra Mária, Mátray László, Salat Lehel és Szabó Gabi látható.


Megosztás