Film készül a Casablanca legendás magyar rendezőjéről

A tervek szerint novemberben forgatják a Casablanca Oscar-díjas magyar-amerikai rendezője, Kertész Mihály (Michael Curtiz) személyiségéről, munkamódszereiről, forgatásainak hangulatáról készülő tévéfilmet.

Akivel szinte lehetetlen volt együtt dolgozni

Topolánszky Tamás Yvan rendező a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja tévéfilmes pályázatának egyik győzteseként láthat munkához, hogy a filmtörténet egyik leghíresebb alkotásának magyar vonatkozásait bemutassa.
„A Magyarországon méltatlanul elfelejtett zseni az egyik legtermékenyebb hollywoodi alkotó volt, több mint százhetven filmet készített, szinte futószalagon. Rengeteg történet, anekdota szól arról, hogy mennyire negatív karakter volt a magyar származású Michael Curtiz: egy diktátor, akivel szinte lehetetlen volt együtt dolgozni” – magyarázta Topolánszky Tamás Yvan.
A készülő film producere, Sümeghy Claudia mindezekhez hozzá tette, hogy a Curtiz munkacímű film forgatását novemberre tervezik, a munka stúdióban zajlik majd. „A szűk, zárt terekkel azt a világot akarjuk felidézni, amelyben Kertész dolgozott. Olyan tereket kell elképzelni, mint amilyenben a Birdman című film szereplői mozogtak, szinte nem látni a napot” – fogalmazott a rendező.

Több mint százhetven filmet készített

Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz, aki eredetileg a Kaminer Manó névre hallgatott 1886-ban született és 1962-ben hunyt el. A filmtörténet hajnalán, kezdetben még színészként, az elsők között kezdett a némafilmezéssel foglalkozni. Dániában a Nordisk cégnél 1912-ben forgatott Utolsó bohém volt az első rendezése. Kolozsváron a Proja filmgyárban, majd a Kinoriportnak, a Phönix cégnek és Berlinben az UFA-gyárnak is dolgozott. 1926-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált és 1927-ben lett a Warner Bros. állandó munkatársa. Hollywoodi karrierje során több mint százhetven filmet készített.
Az első igazán nagy dobása 1935-ban a kalózos, kardozós Blood kapitány volt, a főszerepben Errol Flynn-nel. A mozit öt Oscar-díjra jelölték. Végül nem nyert semmit, de Kertész ezzel is bekerült a legjobbak közé. Az 1936-os A könnyűlovasság támadása már Oscart is kapott, igaz, csak a ma már nem létező rendezőasszisztens kategóriában, és így természetesen a díj nem Kertészé lett.
A rendező 1938-ban ért fel Hollywood csúcsára, ekkor készítette el a Casablancát és a Mocskos arcú angyalok című mozit. Ugyancsak ő készítette el minden Robin Hood-filmek etalonját, a Robin Hood kalandjait. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Santa Fé ösvényben a későbbi elnöknek, Ronald Reagannek is szerepet adott Kertész.

Casablanca

Persze leghíresebb filmje egyértelműen a Casablanca. A zseniális mozi forgatókönyvét a legenda szerint majd’ minden nap átírta a forgatásig. Ingrid Bergman az utolsó napig nem tudta, hogy Ilse elrepül-e vagy marad. A film e tekintetben az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartotta hőseit és egyben a nézőket is. A film kitűnő szereposztással készült, a kis szerepeket is beleértve. A Warner Brothers a jogokat húszezer dollárért vásárolta meg. A forgatást 1942. május 25-én kezdték meg, és augusztus 3-án fejezték be.
A film bemutatója 1942. november 26-án volt, a mozik 1943. január 23-ától játszották. A film iránti érdeklődést fokozta, hogy a Hitler-ellenes koalíció vezetői alig néhány héttel a bemutató után, január 14. és 24. között találkoztak Casablancában (ezzel a film véletlenül mintegy elébe ment a világtörténelmi eseménynek). Sok kritikus a Casablancát minden idők legjobb filmjei között tartja számon. Cselekményében finom egyensúlyt tartva ötvöződik a szerelmi és a politikai történet. Aranyköpései pedig megőrződnek, míg világ a világ. Gondoljunk csak az utolsó mondatra: „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.”
A Casablanca az 1944-es Oscar-gálán diadalmaskodott, s elnyerte a legjobb film, rendezés és forgatókönyv aranyszobrocskáját.
A Kertész Mihályról szóló film várhatóan 2017 első felében készül el.