Női példa: békés józanság

Nagyon jó kérdés ez ma a Közel-Keletre tekintve. Magyarországról nézve csak egy kaotikus háborús zónát látunk és rengeteg Európába özönlő embert. Akit érdekel, hogy hogyan élik meg a helyiek a mindennapjaikat és miképpen próbálják megőrizni a békét, vagy akit csak egyszerűen a keleti kultúra vonz, annak kifejezetten ajánlott megnézni Nadine Labaki, libanoni rendező- és színésznő, keserédes filmjét, az És most merre?-t. Nekem csak a minap volt szerencsém hozzá, pedig régóta a listámon szerepelt, mivel a rendezőnő egy korábbi filmje, a Karamell nagyon is szíven talált. Az És most merre? a 2011-es Cannes-i filmfesztiválon került a nagyközönség elé, ahol rögtön François Chalais díjjal jutalmazták. De ez csak egy a rengeteg – véleményem szerint méltán – megérdemelt kitüntetéseiből.


Az átlagos Libanon
A film egy mai, rejtett, kis libanoni faluban játszódik, ahol még az is nagy esemény, amikor a helységbe végre egy televízió érkezik. A libanoniakról általánosságban tudni kell, hogy a lakosok fele keresztény a másik fele pedig muszlim, a két vallás követői jobbára békében élnek egymás mellett, ahogy ez a már említett faluban is van. A mecset mellett templom áll, a keresztény és a muszlim temető egymással szemben helyezkedik el. Az ország többi részén folyamatosan növekvő feszültség miatt azonban egyre gyakoribbak a két vallási csoport közötti összecsapások. Ez az ellentét pedig lassan az idillinek tűnő faluba is beszivárog. A film a béke megőrzéséről szól, amelynek legfőbb őrei az asszonyok, akik mindent megtesznek azért, hogy ne veszítsenek el senkit a szeretteik közül, legyen az muszlim vagy keresztény. 


Merész újítások
A film több szempontból is különleges, egyrészt azért, mert a rendező, Nadine Labaki elsősorban női szempontból közelíti meg a konfliktust, ezzel egyfajta speciális betekintést engedve a libanoni nők életébe. Másrészt a libanoni társadalom különleges összetettségét is híven megmutatja nekünk. Harmadrészt pedig olyan kérdéseket feszeget, és végül olyan megoldást mutat be, amely elég merész a helyi hagyományokat figyelembe véve. Az arab nézőknek görbe tükör, az európaiaknak pedig óriási meglepetés, amely bombaként hat. Amely hatást – ráadásul – Labakinak úgy sikerült elérnie, hogy elsősorban amatőr színészeket alkalmazott!


Keserédes igazság
Az És most merre? vígjátékként indul, de folyamatosan ott kering a levegőben a közelgő katasztrófa lehetősége, amelyet csak a film közepéig sikerül elodázni. A humor továbbra is megmarad a történet során, de a film vége felé egyre fanyarabbá válik humora. Labaki és csapata kifigurázza a libanoni, vidéki szegénységet, a keresztények és muszlimok közti barátságot és ellentéteket, mindezt pedig viccek mögé rejtve teszi. Mindent összegezve csak annyit mondanék, hogy szívből ajánlom mindenkinek ezt a gyönyörű képi világgal, keserédes humorral és frappáns fordulattal záródó művet. Napjainkban igazán aktuális.