Túl fehérek a brit gyerekkönyvek?

Decemberben a The Guardian című magazin arról panaszkodott, hogy a brit közélet „még mindig túlságosan fehér”, noha egy akkoriban megjelent felmérés tanúsága szerint fehér emberek az iparban dolgozók 90% -át képviselik, s ez az arány nagyjából tükrözi a tágabb lakossági arányokat: a legutóbbi 2011-es népszámlálás szerint az ország lakóinak csak tizennégy százaléka színes bőrű.
A dolog azért érdekes, mert most egy kutatás arról beszél, hogy a brit gyermekkönyvek szereplői túlságosan fehérek. 

Kép forrása

Kevés a szín!
A tanulmányt a brit kormány által támogatott szervezet, a CLPE, azaz az Általános Iskolai Műveltségi Központ adta ki, s készítői hitet tesznek a gyermekkönyvek kiszínezése mellett. A szerzők szerint az Angliában forgalomba kerülő tankönyvekben és gyerekkönyvekben az illusztrációk között „helytelenül magas a fehér gyerekek száma, sokkal több kisebbségit, elsősorban feketét kéne megjeleníteni és őket a fókuszba helyezni”. 
A tanulmány adatai szerint a tankönyvi ábrákon szereplő gyerekeknek kevesebb mint harmada, azaz valamivel több, mint harminckét százaléka tartozik valamelyik kisebbségi csoporthoz. Külön megjegyzik, mennyire helytelen az, hogy a kisebbséghez tartozók csak mellékszereplők, aggályosnak tartják továbbá, hogy a színes főszereplők aránya alig egy százalékos. 

Kép forrása

A sokszínű társadalom

A tanulmány természetesen megoldásokat is javasol. Arra kérik a szerzőket, hogy a jövőben színes bőrű szereplőket tegyenek a könyvek középpontjába. Azt tanácsolják, hogy a bevándorló-hátterű személyek ne olyan környezetben szerepeljenek, melyek ellenszenvet kelthetnek velük szemben, inkább olyan történetet kreáljanak köréjük, ami bemutatja a kultúrájuk sajátosságait.
Az ilyen karaktereket – javasolják továbbá – nem jó úgy ábrázolni, mint akiknek küzdeniük, vagy szenvedniük kell másságuk miatt, inkább az volna a cél, hogy a diákokkal megismertessék azt a sokszínű társadalmat, amelyben majd fel kell, hogy nőjenek. „Az, hogy több más etnikumú szereplő legyen, nem jótékonysági kérdés, sokkal inkább szükségszerű cselekedet” – írják. 
Végül hozzá teszik, hogy a kisebbségi csoportok erőteljes „marginalizálódási kockázatnak” vannak kitéve a „jelenlegi társadalmi-politikai légkörben”, így az etnikai kisebbségi szereplők alulreprezentált volta „rettenetesen káros”.

Kép forrása


Tény vagy szándék
A kutatásról beszámoló Breitbart mindezekhez hozzá tesz valami igen érdekeset. A magazin leszögezi azt a nyilvánvaló tényt, hogy a brit gyermekkönyvekben most felbukkanó színes bőrű karakterek aránya messze magasabb, mint amekkora ezeknek a kisebbségeknek a társadalmi jelenléte. A „sokféleség iránti igényeket” maximálisan kiszolgálja a brit gyermekkönyvkiadás.
Egyúttal rámutat arra, hogy a The Guardian által követelt társadalmi sokszínűség mögött nem a tények, hanem egyfajta ideológiai elköteleződés áll. A Breitbart szerint a hírhedten baloldali újságot olyan vezetők irányítják, akik nagyon proaktív módon próbálják ösztönözni az etnikai sokféleséget a cégeikben. Többször kinyilvánították, hogy az iparág „nem eléggé sokszínű” addig, amíg a fehérek aránya nem csökken negyven-hatvan százalék közelébe.