Varázspálcák, szuperhősök

Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja hagyni az egészet? Válunk. Hogy tudjuk a lehető legjobban csinálni? Pánikrohamai vannak és bepisil a nyolc éves gyerekünk, mit tegyünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésékkel fordultak a szülők Sárvári Töttős Györgyi és Győri Ildikó pszichológusokhoz, akik a sok kérdés hatására létrehoztak egy olyan weboldalt, amelyen szakembereket – pszichológusokat, logopédusokat, pszichiátereket stb.– gyűjtöttek egybe, akikkel a szülők bármikor konzultálhatnak. 
A két kezdeményező a családok és tagjaik lelki egészsége és személyiség-fejlődése érdekében 2011-ben kidolgoztak egy kreatív gyermeknevelési eszközrendszert is, melynek keretében a mesék mágikus világát felhasználva segítik a kicsiket és a szülőket a nevelési konfliktusok, problémák leküzdésében. 


Kép forrása

Varázspálca szakszervíz
A módszer alapján két könyv is született, amelyek úgy mutatnak be egy-egy konfliktust, hogy az kellően szemléletes és könnyen érthető, de mégsem kimondottan szájbarágós. Minden fejezet a szülőknek szóló útmutatóval, lélekerősítő rövid leírással végződik, ami a témát tömören összefoglalja, ötleteket és tanácsokat ad. Ezeket aztán lehet továbbgondolni, alkalmazni, kutatni, ötletelni.
A mesék Danó, a kisiskolás fiúcska mindennapi problémáin, és frappáns megoldásain kalauzolnak végig. Az iskolába készülő Danó különleges barátságot köt a kertben álló vénségesen vén diófával, és az ő ágai közé menekül, ha el akar bújni a világ elől, és hozzá szalad, ha eluralkodik rajta a szomorúság. A bölcs fa, Sapienso játszva tanítja meg Danónak, hogyan reagálja le ha dühös, csalódott, szomorú, fél valamitől vagy éppen képtelen elaludni. Barátja mindig tud egy mesét, ami ráébreszti őt a megoldásra. 
A könyv egyik különlegsessége, hogy felhívja a gyermekek figyelmét arra, hogy növények jelentik a földi élet alapját, különleges lények s rengeteget lehet tanulni tőlük. Danó és Sapiensó kalandjai tavasztól télig, óvodától iskoláig vezetnek végig mindazokon a néhol apró, máskor az életünket megkeserítő konfliktusokon, amelyekben gyerek és szülő egyaránt részes. Az egyes mesék után olvasható gondolatok érthetővé teszik, hogy a főszereplő kisfiú kalandja éppen milyen élethelyzetet példáz. 
Szalma Edit illusztrációi pedig nemcsak gyönyörűek, de annyi melegség és kedvesség árad belőlük, hogy már a könyv átlapozása is öröm. A 2015-ben megjelent könyv folytatása az idei  Ünnepi Könyvhétre jön ki.

Kép forrása

Szuperhős szakszervíz
Varázspálca szakszerviz című kötetből megismert Danó, most újabb kihívásokkal kénytelen szembenézni. A Kassai Tamás gyermektraumatológus közreműködésével született folytatáskötet középpontjában a különféle sérülések állnak. Danó ezúttal fára mászás közben leesik, eltöri a csuklóját és a nagymamája beviszi az ambulanciára. Itt találkozik Neónnal, a 406-os kórterem ügyeletes koboldtündérével, aki, miután Danót begipszeltél, elmeséli neki a kórterem többi szuperhősének történetét. Megismerhetjük Milánt, a sérült focikapust, a komolyabb kézműtétre készülő Márkot, a fejsérült Julit és Rékát, akit egy kutya harapott meg. A mesék a kezelések várható lépéseit, folyamatát és a „gyógyulástervező” segítségével a felépülést mutatják be a gyerekeknek és szüleiknek, ezúttal is minden egyes történet végén ráimutatva egy-egy központi gondolatra, olyasfélékre, mint az egészségi állapottal kapcsolatos információ, a bűntudat, a kibeszélés, a családi támogatás vagy a játék. A könyv végén azt is megtudjuk, hogy az igazi szuperhősök az édesanyák.

Kép forrása

Segítség szülőknek (is)
A szülők többsége igyekszik a külvilág számára tökéletesnek látszani az által, hogy kiválóan akarja csinálni, csak már annyira beszippantja az adott probléma, hogy nem is veszi észre, hogy valóban jó szülő, csak egy-két ponton segítségre szorul. Ezeken a pontokon lendítenek át a fenti mesék. Teszik mindezt kedves külsőben, és vidáman: mindannyian  jót nevetünk azon, hogy apánál mindent elsöprő vulkán készül kitörni a ma esti fogmosás elmaradása miatt, és persze, a fogkefe is előkerül. Vita helyett humor, ami azonnal hat…
A szerzők hisznek abban, hogy gyermekek és szüleik is megérdemlik, hogy boldogok legyenek. A kötet minden család számára meleg szívvel ajálnható.