Egy rosszcsont zseni tanácsokat oszt

Matthew McConaughey füveskönyvet írt. Ismerve a hollywoodi színészek drogokhoz fűződő tartós és szoros kapcsolatát, és élve ezzel a kissé olcsó poénlehetőséggel, jelzem, hogy ezúttal nem a marihuánáról van szó. Pedig McConaughey életvezetési tanácsokkal is megspékelt könyve címében is a levél színe: Zöldlámpa.

Kép forrása

Nem a pénz fogyott el
Az 1969-es születésű színész, akit Oscar- és Golden Globe díjjal is jutalmaztak, és aki több mint ötven mozifilmben és féltucatnál is több televíziós sorozatban játszott már, számos sikere után most, túl az ötödik x-en, könyvet írt. Becsületére legyen mondva, hogy az elmúlt tíz évben készítette el legnépszerűbb filmjeit, melyeket a szakma is elismert, így aztán McConaughey könyve esetében egyáltalán nem arról van szó, hogy kellett valami kis fizetéskiegészítés. Na, de mit is tanulhatunk ettől rendkívül tehetséges, színészi munkája során önmaga és a munkatársai számára is rendkívül szigorú, de amúgy vad, zabolátlan művésztől? 

Kép forrása

Siker és öröm, kudarc és bánat
Nos, elsősorban azt, amit a szerző szinte minden oldalon belénk sulykol, hogy tudniillik, csak úgy érhetünk el valamit az életben, ha maximalisták vagyunk és soha, de soha nem adjuk fel. McConaughey így összegez egy helyen: „Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.” Szóval a kötet nem is annyira a színészet, a filmkészítés mesterfogásainak, titkainak kiteregetéséről szól, hanem inkább az egyéni sors alakulásának befolyásáról. 

Kép forrása

Időrendben, de mélyen
A tengerentúli bölcsességek vélhetően csak inkább ott alkalmazható bölcsességeit felvonultató füveskönyv-vonal mellett az író természetesen bőségesen beszél élete fontos és izgalmas állomásairól. Így többek között az indulásnak számító jogi pályakezdésről, az austini filmes főiskolára való jelentkezéséről, első mozis szerepléseiről, édesapja viszonylag korai haláláról, szélsőségektől sem mentes nőügyeiről, alkohol- és drogfogyasztással összefüggő balhéiról, és idősebb korára kialakuló öntestkép mániájáról. A könyv persze alapvetően a színész legismertebb és legjelentősebb filmjei szerint halad előre az időben, tehát a kiugrást jelentő Texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, a Kapcsolat, az Amistad, a 2020: A tűz birodalma, a Szahara, az Anyám nyakán, a Trópusi vihar, a Hullámok ördöge, a Gyilkos Joe és a Túltolva című produkciók mentén. Könyve egy nagyot álmodni merő és a mélységekből kemény küzdelmek és sok-sok munka árán a csúcsra jutó alkotó, az olvasó számára sorsfordító erővel bíró, magvas elbeszélése, teli McConaughey sajátságos humorával átszőtt egyéni megközelítésű életvezetési tanácsaival.