Halhatatlanságot kereső, igazi 21. századi sci-fi

Mesterséges intelligenciák, emlékek, halhatatlanság és könyörtelen erőszak tombol Zachary Mason második könyvében. A tengerentúlon már nagy sikernek örvendő Void Star megjelent magyarul is.

Kép forrása

Megérkezett a magyar kiadás
Zachary Mason nem meglepő módon informatikai szakember, sőt tudós, aki a San Fransico-i öböl közelében lévő Szilícium-völgyben nőtt fel. Így adott volt a kutatói pályája, melyből doktori címet is szerzett. A negyvennégy éves tudós azonban 2007-ben más pályába is belekóstolt. Ekkor jelentette meg első regényét, az Odüsszeia elveszett könyveit (The lost books of Odyssey). Első sikerét követően tíz évvel később került a tengerentúli könyvesboltokba második kötete, a Void Star, aminek megérkezett a magyar kiadása is.

Kép forrása

Három történet összefonódása
A történet a nem túl távoli jövőben játszódik. A tengerszint megemelkedett és az Egyenlítő menti területek kiürülőben vannak, de még mindig jó gazdagnak lenni San Franciscóban, ahol a jómódúak lakónegyedeitől felfegyverzett drónok tartják távol az elszegényedett tömegeket. 
Irina itt él, és ugyan nem annyira gazdag, de mesterséges memóriával rendelkezik. Ennek köszönhetően mindenre tökéletesen emlékszik. Közvetítőként dolgozik a megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között. A munka egészen jól fizet, így évente egyszer még a Mayo Klinikára is el tud menni a pénzéből, ahol különböző kezelésekkel késleltetik az öregedését.
Kern viszont egyáltalán nem mondhatja el magáról ezt. Egyike azoknak a menekülteknek, akik a várost körülvevő, drónok építette, állandóan terjeszkedő favelákban nyomorognak. A napjait szerzetes módjára tölti, könyörtelenül gyakorolja a különböző harcművészeteket, miközben tolvajként és utcai harcosként próbál napról napra túlélni. 
Thales egy harmadik világban él. Egy brazil politikusklán sokadik ágának sarja, de Los Angelesbe menekült, miután egy támadásban megölték az apját, őt pedig megnyomorították. Egy nap aztán egy rongyokba öltözött idegen leszólítja, és megkérdezi, hogy mire emlékszik az érkezése előtti időkről. 
Közben Kern egy rossz célpontot rabol ki, és emiatt az életét mentve kell menekülnie. Irina pedig szörnyű titokra bukkan az emlékeiben.

Kép forrása


Techno-thriller szépirodalmi ambíciókkal
Mindhármuk élete veszélyben kerül, sorsuk pedig elkerülhetetlenül összefonódik. Hármuk életén keresztül bontakozódik ki a történet, melynek központi témái a mesterséges intelligenciák, az emlékek, a halhatatlanság, valamint a könyörtelen erőszak…
A neves kritikus, Michael Clune szerint: „Ez a legjobb és legszebb regény a számítógépekről a Neurománc óta”. A The Guardian kritikai cikkében pedig azt állította, hogy a kötet egy techno-thriller szépirodalmi ambíciókkal... virtuális hallucinációk és ravasz, a Mátrixra emlékeztető látomások uralkodnak ebben a halhatatlanságot kereső, nagyon is 21. századi történetben.
Egy másik kritikus így fogalmazott: „Jó képzelőerővel megalkotott, rendkívül intelligens látomás a jövőről, ahol az általunk épített gépek érdeklődni kezdenek a teremtőik iránt… A Void Star remek találkozása a sci-finek és a noir thrillereknek Dick, Stephenson és Delany stílusában.”
Hát tessék, lehet jövőkutakodni!