Újra nyomoz az inkvizítor

Európa egyik legismertebb sci-fi írója, legnépszerűbb sorozatának pedig három kötete is elérhető magyarul. Valerio Evangelisti Nicholas Eymerich-ciklusa nemcsak Itáliában, hanem jó pár országban lett bestseller. Most nálunk is újra hódít.

Kép forrása

Valerio Evangelisti
A hatvanhat éves olasz Valerio Evangelisti sci-fi, fantasy, történelmi és horror témákban is alkot. Mivel Magyarországon Evangelisti még nem tartozik az igazán ismert szerzők közé, érdemes elmondani, hogy eredetileg államtudományi doktorátussal rendelkező fiatalember egyetemi előadóként dolgozott, illetve az olasz pénzügyminisztériumban kereste a kenyerét, még persze nem írással.  
Első komolyabb írása, Olaszország egyik leghíresebb sci-fi magazinjában, az Urania magazinban jelent meg, ami számára is sorsfordító esemény volt. Ettől kezdve sorra-rendre írja a jobbnál jobb könyveket. 

Kép forrása

Indulj, inkvizítor!
Két legismertebb sorozatának köszönhetően pedig számos országban népszerűvé vált. Főleg hála a tíz kötetből álló Nicholas Eymerich-ciklusnak és a Nostradamus trilógiának. Mindkettőt több nyelvre lefordítottak és bestseller is lett több könyvpiacon. Nemzetközi sikerének szárnyalása pedig elsőként az Indulj, inkvizítor! című kötetnek köszönhető. Magyarországon 2013-ban jelent meg, azóta követte még kettő folytatás (Örökké élj, inkvizítor! Égj, inkvizítor!) itthon. A nagyvilágban pedig a történetet már képregénnyé, sőt számítógépes játékká is adaptálták.
A történet három idősíkon játszódik, és persze a három szál végül egy történetbe fut össze. 

Kép forrása


Idősíkokon át
A jelenben Amerikában járunk, ahol egy excentrikus fizikus olyan forradalmian új tudományos elmélettel áll elő, amely már-már az ezotéria határát súrolja. Olyan űrhajókról beszél, amiket az emberi gondolat energiája hajt. Ráadásul a fénysebességnél is gyorsabban. Szakmájában persze nevetségessé válik fantasztikus elképzelései miatt, terveit azonban egy szélsőséges elveket valló, feltörekvő politikus karolja fel.
Egy másik szálon, a jövőben már iménti megszállott tudósunk most nevetségesnek tetsző ötletei már meg is valósultak. A huszonkettedik század végére megépülnek az első pszitronikus űrhajók, és egyikük, a Malpertuis, egy nagyszabású, vallásos hátterű expedíció keretében a Gamma Serpentis rendszer felé indul. Útját titkok övezik, de ha megtalálja, amit keres, az átrajzolhatja a világ jövőjét… de akár a múltját is, új irányt szabva egy 14. századi inkvizítor életének.
Az újabb idősíkugrással így visszautazunk a sötét középkorba. Pontosan 1352-be, amikor a fiatal Nicolas Eymerich domonkos barátot kinevezik az Aragóniai Királyság főinkvizítorává. Feladata súlyos terheket ró rá, mindeközben még a hatalmát is meg kell szilárdítania az ellene irányuló intrikák kereszttüzében. Mindezenközben persze, hogy kissé nehezebb dolga legyen Eymerich testvérnek, Zaragozában és környékén egy pogány kultusz kezd terjedni, aminek szálai egészen a királyi udvarig nyúlnak. Az inkvizítor atya nyomozni kezd az eretnekek után, ám azt nem is sejti, kutakodása milyen végtelenül messzire vezet majd…