Letűnt világok sci-fi-mixe

Űrutazás, időutazás, multiverzumok, viking halálkultuszok, rejtélyes és brutális kisvárosi gyilkosság – mindezek pedig remekül megférnek egyetlen történetben, Tom Sweterlitsch hamarosan magyarul is megjelenő Letűnt világok című sci-fijében.

Kép forrása

Rejtélyes és brutális
„Epikus és nagyszabású, tele mélyen emberi pillanatokkal. Garantálom, hogy semmi ehhez foghatót nem olvastál még” – ajánlja a rendkívül népszerű Wayward Pines, a Sötét anyag, vagy a Véres arany című thriller szerzője, Blake Crouch pályatársa, Tom Sweterlitsch Letűnt világok című sci-fijét. Az határozott ajánlót a kiadó is megerősíti: „nagyon rég olvastunk utoljára olyan különleges sci-fit, mint a Letűnt világok. Helyszínek, szereplők és képi megoldások tekintetében egyaránt lehengerlő a regény, ami egy rejtélyes és brutális kisvárosi gyilkosság körüli nyomozásról szól, űrutazással, időutazással és párhuzamos valóságokkal egybekötve, multiverzumok, csontfák és viking halálkultuszok mentén. Olyan, mintha összegyúrták volna a True Detective-et, az Eredetet és a Twin Peaks-t, a végeredmény pedig mindennek dacára hibátlanul működik”.
A könyvnek a nagy kritikai sikerét követően hamar el is kelt a megfilmesítési jogai. A filmet pedig a tervek szerint Neill Blomkamp készíti majd, aki egyébként közeli barátja Sweterlitschnek.

Kép forrása

Moss ügynök
A történet főhőse Shannon Moss a Haditengerészeti Nyomozóiroda egyik titkos részlegének az ügynöke, aki már többször vett részt űrutazással vagy időutazással járó küldetéseken. Részlegével feladata egyebek közt a Mélyűr felfedezése, vagyis az emberiség számára alkalmas bolygók keresése, illetve a Mélyidőben történő ugrások. Utóbbiakkal pedig lehetséges jövőkbe utaznak a titkos ügynökök, hogy a jelenben megoldhatatlannak bizonyuló eseteket göngyölítsenek fel. Az ugrásokkal azonban vigyázni kell: korábbi expedíciók felfedeztek egy, az ismert világ végső pusztulásával járó eseményt, a Terminust, ami egyre több lehetséges jövőben fordul elő, és az időbeli bekövetkezése minden egyes ugrással közeledik a jelenhez.
 

Kép forrása

Űrben és időben
Moss ügynököt legújabb feladata Nyugat-Pennsylvaniába szólítja, méghozzá egy 1997-ben történt gyilkossághoz. Az eset rendkívül brutális és tragikus. A gyanú szerint egy SEAL-kommandós végzett a családjával, de tinédzser lánya nincs az áldozatok között, így őt eltűntnek nyilvánítják. A gyilkos a USS Libra nevű űrhajó legénységének tagja, ami azonban a korabeli jelentések szerint sosem tért vissza a Mélyidőbe tett ugrásából. Moss saját tapasztalatból tudja, hogy az időutazás komoly mentális traumát okozhat, és arra gyanakszik, hogy a SEAL-kommandós láthatott valamit a jövőben, ami kiváltotta a cselekedetét. Moss ügynök ezért az eltűnt lány nyomába ered, és ugrást hajt végre a Mélyidőbe. Több különböző lehetséges jövőbe is utazik, nyomozása során pedig olyan információ birtokába jut a Terminusszal kapcsolatban, ami az egész világ jövőjét megváltoztathatja…