Sörivók zsebkönyve

MEGJELENT: 2018. július 26. | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

Egy cél nélküli könyvesboltlátogatás során akadt meg a szemem egy kicsi, de annál mutatósabb könyvecskén, mely a Sörivók zsebkönyve címet viselte. Azonnal felkeltette az érdeklődésem, hiszen több mint kétszáz féle sörrel a hátam mögött, talán túlzás nélkül aposztrofálhatom magam lelkes sörivónak és nagy sörkedvelőként, így bár csak nézelődni mentem be a boltba, végül ez alkalommal sem távoztam üres kézzel. 

Kép forrása

Ismerd meg a söröspoharakat!

Mivel a könyv ténylegesen zsebkönyv méretű, így úgy voltam vele, hogy akár gyorsan be is falhatom, hiszen ez tényleg egy tipikus egy-két nekifutásos olvasmány. Ennek megfelelően amint lehetőségem volt rá, bele is kezdtem. Hogy miről is szól pontosan? Nos, itt első körben beszéljenek helyettem a szerző, Ellen Goldstein szavai: „Ebben a kicsi, sörálló zsebkönyvben mindent megtalálsz, amit a sörről tudni érdemes! Hogyan készül? Milyen fajtái vannak? Hogyan kell jól csapolni? Melyik évszakban mit igyunk? Hova érdemes elzarándokolni? Mik a legjobb fesztiválok? Melyik ételhez milyet igyunk? … És még sok fontos adat, érdekesség, őrültség, extrák!” 
A könyv tehát valóban törekszik arra, hogy a sörivással kapcsolatos területeket maradéktalanul érintse, lefedje. Itt egyébként meg is kell jegyeznem, hogy ez nemcsak, hogy sikerült, de talán még egy kicsit túl is szárnyalja azt, egy egyszerű sörkedvelő számára. Gondolok itt például az Ismerd meg a söröspoharakat fejezetre, amelyben a szerző – nagy meglepetésre – a söröspoharak világába vezeti be az olvasót, aki, ha egy olyan egyszerű fogyasztó, mint én, akkor számára már az is meglepetéssel jár, hogy többféle söröspohár létezik, nemhogy meg tudja különböztetni a Nonic Pint-et a Pilzeni Pohár-tól. Merthogy bizony van különbség. 

Kép forrása
 
Hogyan rendeljünk sört 15 nyelven?
A könyv fejezetei lépcsőzetesen épülnek egymásra, a Mi is az a sör? fejezettől egészen a házi sörfőzés műveletéig eljutva. Ami pozitívum azonban, hogy nem zár ki senkit a szerző. Akinek fogalma sincs a sörök világáról, azok számára is hasznos lesz ez a könyv, hogy a következő baráti találkozó során legalább az IPA és a Lagerek közti különbséget tudja majd. De akik – a könyv fő kifejezésével élve – keménykalapos „sörsznobok”, azok is találnak benne új információkat, érdekességeket. Ha máshol nem, akkor a Hogyan rendeljünk sört 15 nyelven? című fejezetben, amelyben még arra az esetre is felkészít a könyv, ha Kenyában innánk egy jó lagert, de a csapos nem beszél angolul, csak szuahéiül. Ahogy Goldstein is írja: „Az embert élete során sokfelé vetheti a sors. De sosem szabad olyan helyzetbe kerülnöd, hogy ne tudj legalább egy korsó sört rendelni.” Ezzel pedig lássuk be, hogy valóban nehéz vitába szállni. 

Kép forrása

Hogyan igyunk szezonálisan?
Összességében a könyv olyan, mint egy jobb dokumentumfilm a Discoveryn. Leköt és szórakoztat, miközben tanulhatunk is belőle. Ha valószínűleg nem is itt húzódik az általános műveltség megfoghatatlan határa, de azért nem árt tudni mi a különbség az IPA és a Lager között, mit jelent, hogy felső erjesztésű sör, egyáltalán mitől sör a sör, mi is az az Oktoberfest, hogyan kell profin és szakszerűen kóstolni, valamint, ha megjegyezni nem is feltétlenül fogjuk, de olvasni arról, hogy hogyan hasznosítsuk az állott sört, vagy hogy hogyan igyunk szezonálisan. Mert, hogy ilyet is lehet… 
Megosztás