Egy alkoholista, egy nővér és egy jégcsákány

Megmondom az őszintét: beindultam ezen a jégcsákányon. De hát hogyne indultam volna be, amikor a filmtörténet leghíresebb gyilkolóeszközei közé sorolták az 1992-es Elemi ösztön című film óta. Sharon Stone-t meg amúgy is nehéz elfelejteni, herezsugorító magabiztosságával párosuló szadizmusa pedig minden, magára valamit is adó filmrajongó férfinak beleégett az agyába. És akkor a minap leemelem az antikvárium polcáról Philip „Ej-De-Kemény” Marlow magánhekus kalandjáról szóló, A kicsi nővér című Raymond Chandler akciókrimit, és naná, hogy a gyilkos jégcsákánnyal gyilkol benne. 

Kép forrása

Klisés darab
A kicsi nővér pedig ugyancsak sikeres darabja lett a Raymond Chandler által írt Philip Marlow – sorozatnak, hiszen több másikkal együtt ezt is filmre vitték. (Nem mellékes szál, hogy A kicsi nővér filmváltozata adta meg Bruce Lee számára az első szereplést, mely szerint feladata az volt, hogy puszta kézzel porig rombolja a legendás magándetektív irodáját.) 
A kicsi nővér a Chandler-krimik valamelyest mégis klisés darabja, ahol a szálak talán még a szokásosnál is jobban összekuszálódnak és természetesen Marlow hekusra vár a feladat, hogy kibogozza azokat. Az is természetes, hogy a nyers modoráról, kemény ökléről, fanyar humoráról és laza társalgási stílusáról elhíresült nyomozó ezúttal is tarol, a férfiaknál néhány emlékezetes saller, a nőknél pedig néhány nyolc napon túl gyógyuló légyott formájában hagy nyomot. 

Kép forrása

Csavaros história
A rendkívül csavaros históriában Marlow, a piás, mókás, bunyós hekus a tőle megszokott lezser stílusban, ugyanakkor kellő alapossággal és rutinnal göngyölíti fel az szálakat és kapja el a rosszfiúkat, rosszlányokat.
Az ügy pedig… nos, tényleg nem egyszerű, hiszen először úgy fest, mintha egy eltűnt kansasi férfit kellene megtalálni. A nyomozás során Marlow arra lesz figyelmes, hogy minden valamire való tanút jégcsákánnyal tesznek hűvösre (hova máshova?) és az is egyre gyakoribb lesz a rejtélyes ügy felderítése során, hogy minél több gyanúsítotthoz jut el a híres detektív, annál több lesz a kérdés és a hulla. 

Kép forrása

Papíron, vásznon
Chandler ezen története, jellegzetes bűnügyi action-thriller, mely már jócskán magán viseli alkotója első munkáitól kialakított stílusát, illetve a Philip Marlow detektívfigurájának markáns jegyeit. 
Chandler nem ponyvaregényírónak készült, egyetemi évei után a haditengerészetnél, különböző újságoknál dolgozott, illetve ekkor már próbálkozott versírással is. Érdekesség, hogy amíg nem lelt rá ponyvaírói önmagára, minden egyébbel foglalkozott. Egy rövid ideig még egy kaliforniai olajvállalat alelnöki székében is ült, igaz, ezzel súlyos alkoholfüggősége miatt kellett felhagynia. Első bűnügyi regénye, a Fekete maszk még magán viselte a kezdők botlásait, de 1939-ben kiadott Hosszú álom című krimije már meghozta számára a sikert, s egyben életre hívta Chandler állandó hősét, Philip Marlow detektívet. Művei népszerűségére jellemző, hogy öt krimijét vitték filmre Hollywoodban, ezek között volt A kicsi nővér is. 
Nyári olvasmánynak éppen jó lesz.