Gombák + Hangyák = Zombik

A thaiföldi és a brazíliai esőerdőkben hangyákra vadászó, és azokat zombivá változtató élősködő gombafaj léte évek óta lázban tartja a kutatókat és a világsajtót. A gyilkos élősködőről David Attenborough is beszámolt már egyik ismeretterjesztő filmjében, Adott tehát ez a gombafaj (Ophiocordyceps unilateralis), amely hangyákat fertőz, és eléri, hogy a hangyák azt tegyenek, amit a parazita akar tőlük…

Kép forrása


A gomba szempontjából
A gazdaálat oda megy, ott és úgy pusztul el, hogy az a gombának a legmegfelelőbb legyen. A döglött hangyából kikelő gomba így megfelelő táptalajon tud nekikezdeni a növekedésnek és szaporodásnak. A tudósok sokáig kutatták, hogyan megy végbe mindez. 
A hátborzongató jelenség kapcsán egyelőre a megszállási mechanizmust sikerült pontosan lejegyezni: a vizsgált hangyák Thaiföld erdeinek lombkoronáin élnek, de gyakran lejárnak élelemért a földre. Az Ophiocordyceps unilateralis nevű gombák kedvelt tartózkodási helye a fatörzsek aljának északnyugati oldala, ahol a hőmérséklet, a páratartalom és a napfény éppen ideális mennyiségben van jelen a gombák szaporodásához. Amint az Ophiocordyceps unilateralis megfertőzi a hangyát, ráveszi, hogy az lemásszon a fatörzsön az aljnövényzetig, ahol aztán elpusztul, a gomba szempontjából a legmegfelelőbb helyen. A parazita gondoskodik arról, hogy a hangya kimúlása előtt még beleharapjon a növényzetbe, és izmai bemerevedjenek, hogy az út biztosítva legyen a talajhoz. 

Kép forrása

Hangyák helyett emberek
Miután a hangya elpusztul, a gomba tovább nő a gazdatestben. A hangyatetemek felboncolása után kiderült, hogy a gombák olyan cukrokká alakítják át a rovarok belső szerveit, amik segítik a növekedésben, valamint ahol a hangya kitinje gyengül, ott erősít, hogy távol tartsa magától a mikrobákat és a többi gombát.
Korábban a tudósok úgy sejtették, hogy a parazita az agyat és az idegrendszert megszállva küld jelzéseket az izmoknak, és így téríti el az állatot. Mára azonban világossá vált, hogy a gombafaj képes kiválasztani egy szövetspecifikus neuromodulátorként funkcionáló anyagcsereterméket, ezáltal a gazdatest sejtjeinek nagy százaléka gombasejtté válik, azaz ezek a megszállt állatok gyakorlatilag gombák voltak egy hangya jelmezébe bújva. Ennek a vegyületnek a tanulmányozása számtalan új utat nyithat meg a tudomány számára, akár a gyógyszeriparban is.
Ugye milyen izgalmas? 
A fenn említett parazita-gazda kapcsolat azonban nemcsak tudósokat, hanem regényírókat is megihlette. Így történt ez Mike Carey -vel is. Kiéhezettek című könyvében azzal a gondolattal játszik el: mi történne, ha az említett élősködő gombafaj mutálódna, és hangyák helyett embereket támadna meg?! 

Kép forrása

Kiéhezettek
A posztapokaliptikus jövőben játszódó regényben az emberiség nagy része a gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzöttek, a „kiéhezettek” gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak. Az egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy „guberálókká” válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálnak valahogy túlélni. 
Persze, hogy bonyodalom is legyen, egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, kegyetlen bánásmóddal, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel – vagy inkább felhasználásukkal – sikerül megtalálniuk az ellenszert. Egy nap a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, és csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük a főhősnek, a tíz éves Melanie-nak. A menekülőknek a kiéhezettekkel zsúfolt városokon át kell eljutniuk a biztonságot jelentő védett területre. 
A naiv, ártatlan kislányból az út során a világot az összes jó és rossz oldalával felfedező felnőtt lesz, miközben az üldöző zombik elől akciódús jelenetekben menekül társaival. 
Carey számos, kritikusok által elismert képregények (X-Men vagy a Fantasztikus négyes vagy a Batman) epizódjait írta, melyek rendszeresen szerepelnek a New York Times képregényes sikerlistáján. Ezen felül több regényt is írt, valamint több hollywoodi film forgatókönyve is fűződik a nevéhez. 
Izgalmas, fordulatokban gazdag thrillere minden zombi-, gomba- és hangyakedvelőnek ajánlható.