Boldog csirkék

Havas Dóra és a Lila füge Produkció Ünnep című kiadványáról már írtunk ezen a fórumon. Tavasszal megjelent a Könnyű – Az előkészületektől a tökéletes menüig címet viselő folytatás. A Lila füge kilóg az újságosstandok harsány gasztromagazinjainak kínálatából. Nem ígér tökéletes alakot a nyárra a legújabb csodadiétával, nem mondja meg mivel kápráztasd el a pasidat, és nem traktál fölösleges reklámokkal. Jó, de akkor mit akar? Értékes dolgokat, harmóniát, kiegyensúlyozott étrendet és könnyű emésztést. Mindezt barátságos, szívmelengető stílusban, felemelő dizájnnal. A Könnyű se nem könyv, se nem magazin, idegen szóval „bookazine” limitált szériás, évente egyszer-kétszer megjelenő kiadvány. A Lila füge magazinra sokat kell várni, legalább egy fél évet, de erőssége pont ebben rejlik: valóban kipróbált receptek, alaposan megírt cikkek, érdekfeszítő tematika és semmi sallang. 

Tudatosság és az egyensúly 
A magazin előszava Az egészségem az életstílusom címmel meghatározza a kiadvány fő csapásvonalát, ezért ebből idézünk: „Nem hiszek a diétákban, a megvonásban, a táplálékkategóriák kiiktatásában vagy dominanciájában – mind csak rövid távú célokat szolgálnak és rendszerint megvannak a hátulütőik. A tudatosság és az egyensúly megteremtése sokkal vonzóbb fogalmak számomra, még akkor is, ha ezért sokkal többet kell tenni. Hosszú távú elképzelés és kitartás kell hozzá, hogy az életvitelünket, táplálkozásunkat egy átgondolt rendszer mentén szervezzük. Nálam mégis ez a rugalmasság vált be, amibe akár az is belefér, hogy amikor megkívánom, jóízűen megegyek egy éclairt. Nem mondok nemet a cukorra, szénhidrátra vagy zsírra, arányosan iktatok be minden ételcsoportot egy színes, kreatív, változatos étrendbe.” 

Harmónia és nyugalom
A Lila Füge kiadványok legerősebb fegyvere valószínűleg a fátyolos vintage hangulat párosítása a modern lendülettel. Ez mind a receptek jellegében, mint a magazin dizájnjában megmutatkozik. 
Az eklektikus eszcájg, a finom, lágy fények, mind barátságos és otthonos melegséget kölcsönöznek a képeknek. Az összes fotó olyan, mintha a Lila Füge dimenzióban örökké sütne a nap. Na, persze nem szikrázóan, hanem finoman simogatva, ahogyan az egy délelőtti reggelizéshez, vagy egy nyáresti ebédhez illik. 
Az oldalak szerkesztése is harmóniát és nyugalmat sugároz: van bőven hely, nem zsúfolták tele az oldalakat (ezt különösen szeretem benne). A betűtípusok is nagyon ízlésesek, a szöveg mögül előtűnő grafikák pedig felteszik a pontot az i-re. Bárcsak minden kereskedelembe kerülő kiadvány ilyen stílusérzékkel és mértéktartással lenne szerkesztve!

Szuperegészséges receptek
Természetesen egy egészséges életmódot és tavaszi újjászületést a központi témának választó magazinban rengeteg zöldséges, szuperegészséges receptet fogunk találni, de írnak a cukorpótlókról, az alaplevekről és a kovászos kenyerekről is. A teljesség igénye nélkül mutatunk most ezekből néhányat.
Abszolút kedvencem Te(L)jesen házi, amely bemutatja, hogy hogyan tudunk friss tehéntejből és háztáji tejszínből saját tejtermékeket előállítani. Így könnyedén megtanulhatunk mascarpone-t, créme fraiche-t és joghurtot készíteni. Persze az sem baj, ha nem állunk neki otthon vajat köpülni, az, hogy ismerjük az eljárást, már fél siker és hatalmas lépés a tudatosság irányába. A különböző tejtermékek leírása után következnek a receptek, melyekhez felhasználhatjuk őket. Ilyen például a mascarpones citromtorta, a labneh és különböző szendvicskrémek.

Eper, cseresznye, meggy, sárgabarack 
Ha a friss zöldségekről szó esik, akkor természetesen a gyümölcsök sem maradhatnak ki: eper, cseresznye, meggy, sárgabarack olyan desszertek elemeként jelenik meg, mint a ricottás palacsinta balzsamecetes eperöntettel, hideg eperleves, epres túrógombóc mákkal, joghurtos panna cotta bazsalikomos eperrel vagy a gyümölcsös-mandulás pavlova tekercs. Ezek a sütemények olyan líraian vannak befotózva, hogy a naív háziasszony leküzdhetetlen vágyat érez rá, hogy megpróbálja elkészíteni. A Könyvkultúra Magazinban már korábban is megénekeltük Havas Dóra Álmaim cukrászdája című könyvéről szóló dicsimnuszunkat, nem véletlenül. Dóra desszertjeiben azt szeretem, hogy megmutatja: a házias jelleg nem egyenlő az igénytelen külsővel, hiszen először a szemével eszik az ember, és csak aztán a szájával.

Szmúti és dzsúsz 
Gyümölcslé: egészséges vagy felesleges? című írás szintén elég rockandroll, hiszen a gyümölcslé általában minden szűrőn átmegy, még a legelvetemültebb bolygóvédő vegánok is előszeretettel fogyasztják. Pedig ebben az esetben is igaz, hogy nem minden arany, ami fénylik, és nem feltétlenül váltunk jegyet a paradicsomba azzal, ha a hamburger mellé rostos narancslevet kérünk a McDonalds-ban.  A manapság oly népszerű smoothie-król is olvashatunk, végre megtudhatjuk, hogy akkor most mi is a különbség egy szmúti és egy dzsúsz között, és hogy valóban megéri-e azt a fél aranyat, amit a boltban fizetünk érte. A cikk felhívja a figyelmünket arra is, hogy a gyümölcslevek kapcsán nem csak a saját egészségünk a tét, hanem a környezetszennyezés is, hiszen a gyümölcslevek csomagolása nyomán tonnaszám képződik a műanyag flakonokból és tetrapack dobozokból álló hulladék.

Ember és pénztárca
A szabadtartású és brojlercsirkék közötti különbségeket bemutató Boldog csirkék című cikk elsőre szokatlannak tűnhet egy gasztromagazinban, mégis jól illeszkedik a kiadvány tematikájába, hiszen húsfogyasztásunk felét a baromfik adják. A nagyüzemi állattartás olyasmi, amiről nem szeretünk beszélni, mégis fontos, hogy tisztában legyünk az igazsággal, és vásárláskor olyan termelőket támogassunk, mint Héver Tímea és Lerekes Attila, akik szabadtartású baromfikkal foglalkoznak. Saját szervezetünk és az állat rövid életének szempontjából sem mindegy, hogy egy egészséges életet élő csirkét eszünk meg, vagy egy fehér habtálcára fóliázott, sápadt, vizes húsú beteg csirkét, aki napfényt sosem látott.  
A magazin mondanivalója szembe megy a fogyasztói társadalom által diktált tempóval, és vásárlás helyett arra ösztönöz, hogy gondoljuk át, tényleg mindenre szükségünk van-e, amit „egészséges” címszó alatt akarnak lenyomni a torkunkon? Az, aki mindennap iszik egy pohár tejet, aki rostos gyümölcslével indítja a reggelt és posírozott csirkemellet ebédel dresszinges salátával, az valóban olyan sokat tesz az egészségéért? 
Végre egy magazin, ami valóban az emberhez szól és nem a pénztárcájához. Végre egy magazin, ami arra ösztönöz, hogy értékeljük át fogyasztási szokásainkat, és az egészséges életmódról alkotott elképzeléseinket. Járjunk nyitott szemmel, nyitott szívvel. 

Képek forrása