Digitális detox

MEGJELENT: 2018. június 1. | SZERZŐ: Gönczi László

Albert Eistennek több híres mondást tulajdonítanak, az egyik így hangzik: „Félek attól a naptól amikor a technológia fontosabb lesz, mint a személyes kapcsolattartás. A világon lesz egy generációnyi idióta.” Napjainkan talán ez az egyik legaktuálisabb kijelentése, az Y és Z generáció életének nagy részét a cybertérben éli. Ugyanakkor nem maga a mobiltelefon jelenti a problémát, véli Catherine Price amerikai újságíró, hanem a vele kialakult egészségtelen kapcsolatunk. Price egy harminc napos tervet mutat be könyvében, hogy segítsen az emberekenek visszaszerezni azt napi négy órát, amelyet becslése szerint az átlagos okostelefonhasználó készülékére fordít.

Kép forrása

Digitális detox – avagy győzd le a mobilfüggőséget!
Catherine Price könyvében elgondolkoztató adatokat is közöl a telefonhasználatról. Az amerikaiak mintegy napi negyvenhét alkalommal néznek rá a telefonjukra (a tizennyolc és huszonnégy évesek között ez a szám nyolcvankettő), átlagosan napi négy óránál többet töltenek el a telefonjukkal (ez évente ötvenhat teljes nap), nyolcvan százalékuk „a telefonnal kel és fekszik”, sőt a felnőttek közel fele még azt is bevallotta, hogy még szeretkezés közben (!) is ránéz a telefonjára.
Ugyanakkor az emberek többsége felismeri, jót tenne a mentális egészségüknek, ha rendszeresen kikapcsolnának mindent, „digitális elvonókúrát” tartanának, ezt azonban csak elenyésző kisebbségük teszi meg végül. 
Jelen kötet egyrészt abban segít, hogy megértsük a függőség kialakulásához vezető utat, azt, hogy milyen hatást gyakorol mindez az agyra, a testre, a társas kapcsolatokra és a társadalomra. A Digitális detox második felében pedig egy harmincnapos program részletes ismertetése kapott helyet, a mobilfüggőség leküzdésére.

Kép forrása

Lássuk is a szerző tíz hasznos tippjét a leszokáshoz!
A mobilfüggőség legyőzésre alkalmazható irányelveket a szerző tíz pontban foglalja össze:
1. Mérd fel a telefonodhoz fűződő kapcsolatod! Szánj időt arra, hogy felmérd, hogy mit szeretsz és mit nem szeretsz az okostelefonhasználat kapcsán! Ne csak a telefonoddal való kapcsolatodat gondold végig, hanem azokat a dolgokat, amelyekre feltétlen időt akarsz szánni, amikor épp nem a telódon lógsz! Készíts listát!
2. Szerezd vissza az irányítást! Nem számít, hogy a gyártók és média milyen trükköket vetnek be, nem akadályozhatják meg azt, hogy telefonod kikapcsolt állapotban legyen. Minél többet gyakorolsz, annál tovább bírod nélküle.
3. Légy következetes! Ennél a lépésnél jegyezd fel magadnak, hogy miért veszed fel telefonod éppen, és hogyan érzed magad az adott pillanatban! Például: „Hogy érzem magam most? Miért nyúltam telefonhoz? Jól érzem magam tőle?” Ha befőttes gumit, vagy hajgumit raksz a telefonodra, olyan fizikai akadályba ütközik a kezed amikor nyúlsz érte, ami eszedbe jutatja: „Hó- hó, miért is piszkálom már megint a telómat?!"
4. Együtt könyebb! A leszokás  sokkal szórakoztatóbb és hatékonyabb, ha más emberekkel csinálod együtt. A szerző továbbá azt ajánlja, hogy állíts be automatikus válaszüzenetet a közösségi médián és az e-mail fiókodban, hogy az emberek tudják, hogy távol vagy, és így te sem érzel bűntudatot az elszalasztott értesítések miatt.
5. Hozz létre „fekvőrendőröket” magadnak! Vannak olyan alkalmazások, amelyek segítenek kevesebb időt tölteni más alkalmazásokban. Price olyan alkalmazásokat ajánl, mint a „Freedom and Moment", hogy nyomon kövessék az alkalmazás használatot és időbeli korlátozásokat állítsanak be.
6. Készüljön fel a sikerres váltásra! Ha száműzöd a telefont a hálószobából, cseréld ki valami olyanra, amit szeretsz csinálni! Ha olvasni vágsz, akkor tegyél egy könyvet az éjjeliszekrényére! Ha többet akarsz rajzolni, tedd a ceruzaidat és a jegyzetfüzetet az ágyad mellé! Szükséged van egy szélesebb elképzelésre, hogy mit akarsz kezdeni a felszabadult időddel. Eleinte nehéz lesz, de érdemes belevágni, mert olyan területeken érhetsz el sikereket, amikre nem is számítottál.
7. 24 órás próbaelkülönítés. A szerző százötven emberből álló kísérleti csoponrtot szervezett, akiken a könyv írása előtt próbálta ki a harminc napos tervet. Felismerték az emberek, hogy annak ellenére, hogy kezdetben zavarta őket a gondolat, hogy 24 órán keresztül kikapcsolják a telefonjukat, végül megtették és nem történt velük semmi szörnyűség.
8. Készülj fel, hogy depressziós leszel, de nem úgy, ahogy gondolod! A megtisztulás folyamata során jobban feltűnik majd, hányan élnek körülöttünk a telefon fogságában. Nyomasztó lesz látni, hogy mindenki más nyomkodja a telefonját. Végés számú időt töllthetünk el csak a Földön és azt is úgy teszik legtöbben, hogy a telefonjukba vannak eltemetve. Ez a felismerés kiábrándító hatással lesz.
9. Kényeztessen a nyugalom! Rohanó világunkban nagyon nehéz kiélvezni a csend nyújtotta kényelmet – telefonunk kijelzője folyamatosan elrabolja a figyelmünket a pillanat megélésétől. A nyugalom percei és a kreativitás áramlása érkezik el amikor sétálsz, liftezel vagy egy buszozol természetesen ha mindezt a telefonod nélkül teszed.
10. Ne feledd, hogy a kapcsolatok munkát igényelnek! A harmincnapos program végére megtanulhatunk megfelelően viszonyulni készülékünkhöz. Ám ahogy minden egészséges kapcsolatot, ezt is ápolni kell. Azt is szemelőtt kell tartani, hogy az okostelefonokat és alkalmazásokat nem a mi érdekeink szem előtt tartásával tervezték, hanem profitorientált szemlélettel. Fonots, hogy meg tudjuk húzni a határokat és kitartsunk munkánk gyümölcse mellett.Megosztás