Fürödj meg egy erdőben!

A boldogságnak, mint mondják nincs általános receptje, mégis szinte minden népnek megvan a maga „boldogságformulája” a mindennapokra. Ha csak a skandinávokra gondolunk, ami dánoknak a Hygge, az svédeknek a Lagom, a finneknek pedig Sisu-nak nevezik a magukét. Természetesen nem csak Európában van hagyománya a „how to be happynek”, a legújabb hóbórt a Sinrin-joku, azaz „erdőfürdőzés” egyenesen Japánból érkezett hozzánk. 

Kép forrása

Vissza a természetbe!
Szó szerinti jelentése: az erdei atmoszféra magunkba szívása, tágabb értelmezésben: „hagyd el zsúfolt irodád és menj, gyönyörködj egy kicsit a természet csodáiban!” – ahogy ezt már egy korábbi cikkünkben megírtuk. A gondolat természetesen nem újkeletű az emberiség számára, és az emberek nem csak „keleten” vágynak vissza a zöldbe. A felvilágosodás idején a kiváló gondolkodó Jean-Jacques Rousseau is kifejti: „a természetbe való visszatérés jelenti azt, hogy az ember természeti folyamatok hatalma alá kerül, kívül a társadalom elnyomó kötelékeitől és a civilizáció előítéleteitől.” S hogy jól láthassuk, miből is áll a varázslat összegyűjtöttünk néhány könyvet a témában.

Kép forrása

Csing Li: Sinrin-joku: az erdőfürdőzés tudománya és művészete 
A több évszázados vagy akár évezredes tradíciók hazájában, Japánban is találunk olyan hagyományokat, amelyek „csak” évtizedekre tekintenek vissza. Ez a szemlélődésre épülő módszer az erdei tartózkodás során az érzékszerveink aktiválását célozza meg tudományosan igazolt jótékony hatások érdekében, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá váljunk, és a test önmagát gyógyíthassa meg. Az igényes kivitelezésű, színes természeti képekkel illusztrált kötet szerzője, Li Qing professzor a Sinrin-joku szakértője. Kutatásai igazolták, hogy a növények, fák közelében eltöltött idő (de még a szobanövények és az erdei illóolajok hatása is) csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást, energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. Az olvasmányos műben a fák mágikus erejét szemléltető kísérleti eredményeket és érdekes történeteket is találunk, emellett Qing professzor praktikus tanácsokkal látja el mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni az erdőfürdőzés jótékony hatásait. Qing Li professzor japán természetgyógyász kutató, az erdők gyógyító hatását felhasználó Sinrin-joku (erdőfürdőzés) szakértője, a tokiói Nippon Medical School docense. Emellett alelnöke és főtitkára a Természet- és Erdőgyógyászat Nemzetközi Társaságának. 

Kép forrása


Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku: erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez 
Megközelítőleg negyed évszázada volt egy olyan államszintű kezdeményezés Japánban, amelynek a célja az erdőlátogatás népszerűsítése volt. A marketing szakemberek a sinrin-joku – vagyis: erdőfürdőzés – kifejezést alkották meg, ezzel csábítva a fák közé a város megfáradt lakóit. Hamarosan azonban kiderült – nem sokkal később pedig kísérletekkel is bizonyították –, hogy az erdő kimutatható jó hatást gyakorol úgy a testi, mint a lelki egészségre, élettani és pszichológiai hatása gyógyító: oldja a stresszt, relaxál, helyreállítja az immunműködést, segít a prevencióban is. Erre alapozva alkotta meg az erdőterápia módszerét Mijazaki Josifumi japán erdőmérnök, kutató, a Chiba Egyetem professzora. Az eljárás elméleti hátterét és gyakorlati tudnivalóit a jelen kötetben teszi közzé. A szerző a bevezető után általánosságban mutatja be a természetterápiát, majd a japánok természettel való speciális kapcsolatáról vall. 
Ezt követően részletezi a sinrin-joku praxisát, elmondja, miként gyakorolhatjuk ezt a „művészetet” néhány egyszerű trükk segítségével. Az utolsó két fejezet témája a természetterápia tudományos háttere és az ezzel kapcsolatos kutatások jövője. A szöveget színes fényképek illusztrálják. 
Az előző művekben ismertetett metódus természetesen nem maradt hatás nélkül a világ más részein sem. A nyugati társadalom kezdi újra felfedezni a természet gyógyító erejét, kedvező hatásait. Ez történt Amos M. Clifford amerikai pszichoterapeuta, túravezető, erdőfürdőzési szakemberrel is. Könyvében ezt a leszűrt, kristályosodott tapasztalatot osztja meg olvasóival:

Kép forrása

Az erdőfürdőzés kézikönyve: tapasztaljuk meg a természet gyógyító erejét 
A jelen kiadványban megismertetett erdőfürdőzés „olyan módszer, amelyet a japán sinrin-joku hagyománya inspirált. Gyengéd, meditatív módja a természettel való együttlétnek, és kiváló ellenszer túlhajszolt mindennapjaink problémáira, mivel felnyitja szemünket a több-mint-emberi világ szépségeire.” A kötet első részében a szerző a fentinél bővebben kifejti, hogy mit is ért erdőfürdő alatt, majd elmagyarázza, hogy miben áll az erdő gyógyító ereje, ismerteti a gyakorlat fő elemeit, és végzésének pontos sorrendjét, felsorolja az erdő négy elemének (föld, levegő, tűz és víz) „meghívásait”, az esetlegesen felmerülő – jellemzően belső – nehézségeket, gátló tényezőket, végül ír az eredetei japán módszerről pár oldalt.
Azt gondolom nincs is más teendőnk, mint olvasás után kilátogatni egy közeli erdőbe vagy parkba.