A hallucináció valósággá válik

Manapság a gyógyíthatatlan betegségekről, úgy tűnhet, nem olyan nehéz beszélni, mint korábban, hisz sorra jelennek meg a témával foglalkozó különböző szakkönyvek és a feldolgozást segítő irodalmi alkotások, regények, naplók, memoárok. Akinek hasonló problémán kell keresztül mennie, úgy érzi, hogy családon belül is magára marad, sok esetben a családnak sincs kapacitása a rákos betegben végbemenő lélektani változások egyensúlyban tartására. Pedig, ha valamikor, akkor ilyenkor kel el igazán a segítség….

Kép forrása

Gyógyszerész és blogger
Külső szemlélőként olvasva, ezek a könyvek mindig ambivalens érzéseket váltanak ki belőlem. Egyszerre fog el a rettegés és borzaszt el a gondolat, hogy ez velem vagy családtagjaimmal bármikor megtörténhet, ugyanakkor tiszteletet és megbecsülést érzek azok iránt, akik szembeszálltak és legyőzték a rettenetes kórt és volt bátorságuk megosztani tapasztalataikat másokkal.
Ez a bátorság és segíteni akarás motiválta a Dr. Scheszták néven alkotó írónőt, aki Kockázatok és mellékhatások: a hallucináció valósággá válik című, részben önéletrajzi ihletésű naplóregényében írja le ezt a nehéz témát, egyedi stílusban. Az ifjú írónő „civilben” gyógyszerész és blogger, a senverit.hu szerzője. Az oldal profilja az egészség- és életmód tanácsadás mellett a mentális jólétfejlesztés és a probléma „betegek szemszögéből” történő vizsgálata. Ez a szemlélet jelenik meg első könyvében is, a melynek főhőse egy fiatal lány. Az ő aspektusából ismerhetjük meg, a szörnyű kórt és az azzal való küzdelem történetét.

Kép forrása

Kockázatok és mellékhatások
A történet egyes szám első személyű elbeszélője Noémi, aki már egészen fiatalon felfedezi magának a zene szépségét, maga is zongorázik, iskolai tanulmányai során pedig a kémia köti le leginkább a figyelmét. Személyiségének két pólusát, a zenét szerető, érzékeny lélek és a tudomány iránt megkülönböztetett figyelmet mutató, racionális ember gondolatai alkotják. Kisgyermekként sokat betegeskedik, és a gyógyszerek iránti érdeklődés ekkor alakul ki benne. Felnőve folyamatosan „monitorozza” magát, és először egy RA, azaz rheumatoid arthritis nevű autoimmun betegség jeleit véli felfedezni magán. Megrémül attól a lehetőségtől, hogy lassan sorvadó ízületei miatt előbb-utóbb nem tud majd zongorázni. Ám a baj sohasem onnan jön, ahonnan várjuk. Mert Noémi, aki súlyos gyomorbántalmakkal és rosszullétekkel küszködik nem RA beteg, hanem „R.Á.K.O.S.”.
A rendkívüli szenzibilitással megáldott, megvert lány kétségbe esik, majd egy betegségnaplóban kezdi rögzíteni kálváriájának állomásait. Végül családja és barátai kérésére, kemoterápiára adja a fejét, ami testileg-lelkileg nagyon megviseli. Eleinte mély depresszió keríti hatalmába, de lassan rádöbben, hogy önmagáért és szeretteiért is vállalnia kell a küzdelmet, és „harcot indít” a gyakorta végzetessé váló kór ellen. 

Kép forrása

Tele félelemmel
Ennek a harcnak a folyamatát írói eszközökkel kelti életre, szívszorító történetében, amely egyként szól az elkeseredés legmélyebb bugyraiban előtörő látomásokról (gyakorta élednek meg emlékképeiben a gyermekkor élményei, ám ezek mellett számos rémkép is feldobódik az álmok során) és a reményről. Mert Noémi egyszerre reménykedő és ugyanakkor bizonytalan, és a jövőt illetően tele van félelemmel. Látomásaiban időnként csodálatos világot kelt életre, egy tündérkertben kalandozik, majd egy mezőn élvezi a napsütést, egy olyan helyen, amelyet napraforgók tesznek gyönyörűvé, máskor egy erdőben jár, ahol kislánykori önmagával szembesül, de gyakorta képzeli el a halált is, amellyel lassan megbarátkozik, ám szerencsére az életösztön még nem engedi átkelni a „túlpartra”, mert tudja, hogy még feladata van az életben…Megrendítő és korántsem könnyed olvasmány, ám a témában érintetteknek erőt, reményt adhat az élethez, ekként lehet ajánlani.