Szellemi járókeret kezdő sznoboknak

MEGJELENT: 2018. február 27. | SZERZŐ: Oxi

Jónéhány évvel ezelőtt egy furcsa véletlenek nyomán összeverődött társaság tagjaként kellett szembenéznem azzal a ténnyel, hogy bizony, az általános műveltség fogalma meglehetős szépítés. A közműveltség se nem általános, se nem műveltség, talán inkább valami mérceféleség, amit jó lenne elérnie a többségnek. De persze nem éri el. 
A társaság fiatal, de lelkes tagja mindjárt elő is állt az ötlettel: őt annyira zavarja műveletlensége, hogy szeretne órákat venni tőlünk, olvasottaktól. Állítsunk neki össze valami alaptananyagot, mit kell tudnia egy kultúrembernek. Ő azt hajlandó lenne megtanulni. Hiába mondtuk, hogy az így nem fog menni, ő egészen komolyan gondolta a dolgot. 


Kép forrása

Tudás és nem tudás

Sajnos akkoriban még nem voltak olyanok, hogy Száz híres regény, megy Száz nélkülözhetetlen színdarab, de még olyanok sem voltak, mint a Művelt társalgók könyve. Pedig, ha lett volna, egyszerűen fiatal barátunk kezébe nyomom. 
Thomas W. Hodgkinson, Hubert van den Bergh mesterséges okosító könyve arra vállalkozott, amire a bemagolós, stréber diákok lánglelkű tanárrajongói: csak jegyezd meg az adatokat és biflázd vissza, a többi nem érdekes, nem kell tudnod, hogy ki volt Vörösmarty Mihály, s főképp nem kell szeretned. Politikai, közéleti, tudományos, művészeti, sport- és egyházi nagyságok, sztárok, celebritások, események megannyi adatát, sztoriját, pikáns és botrányos vagy csak alapon izgalmas vonatkozását vonultatja fel a két a szerző ebben az érdekes könyvben. Egy-egy csipetnyi információ jut így sok fontos személyiségről, jelenségről, folyamatról, helyről, történésről. 
Annyiban mindenképpen szórakoztató a könyv, amennyiben például IQ-tesztként megállja a helyét. Az olvasó megmérheti saját tudását, intelligenciáját a kötetben található műszövegek segítségével.

Kép forrása

Google-alapú társadalom
„Aki elolvassa ezt a könyvet, soha nem fogja összekeverni Rimbaud nevét Rambóéval vagy Lukács Györgyöt George Lucasszal.” Ezzel a mondattal reklámozza magyarországi kiadója a Művelt társalgók könyve című kiadványt, de megmondom őszintén: nem győztek meg. Az egymásra épülő, egymással összefüggő tudásrendszerekben hiszek, illetve abban látom a született intelligencia jó működését. 
Persze értem én az iróniát. A két szerző szemlátomást arra a tudás-alapúval ellentétes „Google-alapú” társadalomra reagál kiadványával, melyben a felületes ismeret a trend. Ja, hogy mindez a lebutulásról, a civilizáció önfeladásáról szól? A két író szerint – ezzel valahol nagyon is parodizálva az oktondi sznobok felületes ismeretvilágát – pontosan ezzel a kis tudáspirulánként bevett ismeretvitaminnal szorítja ki magát a ma embere a civilizációból, a kultúrából, illetve mindabból, amitől homo sapiensnek nevezheti magát valaki. Valahogy aszerint, mintha a kiadvány egy szellemi járókeret lenne kezdő sznoboknak. 

Kép forrása

Szórakoztató tudatlanság
Ugyanakkor van ebben a könyvben elismerésre méltó elem is. A Művelt társalgók könyvének megírásához hihetetlenül nagy mennyiségű valódi tudást kellett összegereblyézniük a szerzőknek. Ráadásul egyfajta kreatív nagyvonalúság is bujkál a kötetben, ami olyan apróságokban érhető tetten, mint például az, hogy a könyv szereplői egy szabad asszociációs lánc mentén követik egymást. Aminek köszönhetően viszont – bármennyire is bosszantó tud lenni a sületlen szócikkáradat – az olvasó valahogy mégis benne ragad a könyvben, s folytatja, folytatja, folytatja a műveltség-beszerzést. 
S közben láthatóan jól szórakozott. 
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email